U oktobru najviše preminulih od početka godine 1foto EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

U oktobru ove godine preminulo je 75 odsto više osoba nego u istom periodu 2020. godine, pokazuju poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Oni takođe otkrivaju da je oktobar bio najsmrtonosniji mesec tokom 2021.

Prema tim podacima, prošlog meseca život je izgubilo 14,666 građana, što je najveći broj u toku jednog meseca od početka godine. Nakon decembra 2020. godine, kada je registrovano preko 17,000 umrlih, ovo je najveći broj preminulih od početka pandemije.

Istovremeno preko 14,000 smrti u oktobru predstavlja ogromno povećanje u odnosu na isti mesec 2020, kada je 8,353 građana izgubilo život.

Na drugoj strani, prema zvaničnim podacima u oktobru od kovida 19 umrlo je 1,675 osoba.

To znači da je višak smrtnosti u ovom mesecu (veći broj preminulih u odnosu na onaj koji bi se očekivao u ovom periodu godine) preko 4,500.

Ovako veliki višak smrtnosti može da se objasni na dva načina – ili svi koji su izgubili život od kovida 19 nisu registrovani ili je veliki broj građana koji nisu oboleli od kovida stradao jer nije uspeo da dobije adekvatnu negu usled opterećenosti zdravstvenog sistema brigom o kovid bolesnicima.

O velikom broju preminulih tokom jeseni svedoče i podaci JKP Pogrebne usluge Beograd, prema kojima se na sahranu u glavnom gradu čeka i duže od deset dana.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari