„U osnovi mnogih problema su usamljenost, otuđenost, međuljudski odnosi, društvene mreže“: Psihoterapeut za Danas o mentalnom zdravlju 1Mladen Ilić, foto: privatna arhiva

Festival mentalnog zdravlja prvi put će ove godine biti održan i u Subotici sa ciljem pokretanja ove veoma važne teme, jer je ovaj grad pogođen depresijom, velikom stopom suicida, i problemima adolescenata, izjavio je za Danas subotički psihoterapeut i koordinator Festivala Mladen Ilić.

„Stanje je dosta alarmantno, a ideja je da probamo da podignemo svest građana o ovoj temi, a druga je da se povežu stručnjaci koji se bave mentalnim zdravljem, jer mi se čini da ne postoji takva saradnja. Zbog toga je festival već okupio veliki broj ustanova i organizacija koje se bave mentalnim zdravljem“, navodi Ilić.

Kako kaže, žele da uđu u zajednicu, među ljude, da ovu temu nekako destigmatizuju.

„Festival popularizuje važnost skladnih, humanih odnosa, solidarnosti među ljudima i skretanje pažnje na temu mentalnog zdravlja. Ukoliko kao ljudi nismo pre svega fizički i mentalno zdravi, ne možemo da se bavimo ni drugim stvarima koje su važne, od privređivanja, kulture, sporta…“, ocenjuje Ilić.

„U osnovi mnogih problema su usamljenost, otuđenost, međuljudski odnosi, društvene mreže“: Psihoterapeut za Danas o mentalnom zdravlju 2
Logo

Napominje, da nije sve ono što se podvodi pod mentalno zdravlje patologija ili neki poremećaj.

„To je kada imamo problem koji prihvatamo i možemo da pričamo o njemu, i ne osećamo se stigmatizovanim od strane društva. Veliki i važan segment je otvoren razgovor o problemima. U osnovi mnogih problema je usamljenost, današnji način života, društvene mreže, otuđenost među ljudima na poslu, u okviru porodice, prijateljskim odnosima. Sve više smo usmereni ka sebi, zatvaramo se i ne pričamo o tome šta osećamo, šta doživljavamo, koji su to problemi koji nas trenutno opterećuju“, objašnjava.

Njegov savet je da krenemo od sebe, da probamo da prepoznamo šta je to što nas muči i da pokušamo da potražimo podršku okoline ili stručnjaka.

„Čovek je socijalno biće i ne može sve sam da reši, potrebno je da razgovara, da deli, da ga neko razume, i na taj način, kroz podršku, obično dođemo do rešenja, do neke druge perspektive gledano na problem, ili samo da je neko tu za nas, to može mnogo da pomogne“, smatra Ilić.

„Važno je da pričamo o tome“

Festival mentalnog zdravlja u Subotici pod sloganom „Važno je da pričamo o tome“ biće održan od 10. do 20. oktobra, na više lokacija u centru grada: u Gradskoj biblioteci, Savremenoj galeriji Subotica, Fondaciji „Danilo Kiš“, Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“, i drugim mestima.

„U osnovi mnogih problema su usamljenost, otuđenost, međuljudski odnosi, društvene mreže“: Psihoterapeut za Danas o mentalnom zdravlju 3
Subotica, foto: Natalija Jakovljević

Festival će se promovisati na dan otvaranja i na centralnog gradskom trgu gde će građani uz pomoć volontera moći da se informišu o svim programima.

„Naši sugrađani će imati prilike da čuju niz naučno i iskustveno potkrepljenih saveta kroz radionice i razne diskusije, predstave, filmove. Jednostavno, mogu da osveste neki deo sebe, neki deo problema, tako što dobiju širu sliku, tako što mogu razgovarati sa određenim stručnjacima, da postavljaju pitanja, ali i da dobiju konkretne savete“, poručuje Ilić.

Prema njegovim rečima, jedna od osnovnih vrednosti festivala je i volontiranje, a poziv je otvoren za sve građane koji žele da se uključe, od 15 godina pa nadalje.

„Svako može da se prijavi da volontira i da bude deo ovog procesa, da samim time donese i nešto iz vizure običnog građanina, da ima osećaj da doprinosi zajednici na temu mentalnog zdravlja. Učesnici mogu tako bolje da upoznaju sebe, nove ljude, da saznaju mnogo više i dublje o tome zašto je važno da se o ovoj temi razgovara“, navodi Ilić.

U okviru festivala biće postavljene i kutije za prikupljanje pomoći za Subotičanku, Melindu Sabo, koja boluje od raka jetre, čije lečenje je nastavljeno u inostranstvu, a ono će trajati sve dok ima sredstava na njenom računu, pa se pozivaju građani da pomognu, da budu humani i da doniraju.

Festival mentalnog zdravlja u Novom Sadu postoji od 2016. godine i tradicionalno se organizuje pod pokroviteljstvom Instituta za javno zdravlje Vojvodine koji svake godine okuplja veliki broj organizacija iz civilnog sektora i javnih ustanova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari