"U ovoj državi su kuće od marmelade...": Sagovornici Danasa saglasni da je Vučićeva izjava o besplatnim vrtićima populistička 1Foto: Beoinfo

Umesto da najavi izgradnju novih vrtića, što nije bio prioritet aktuelne vlasti u proteklih deset godina, predsenik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da „razmišlja“ da vrtići u Srbiju ubuduće budu besplatni. Šta je sa hiljadama dece koja su u vreme njegove vladavine ostala „ispod crte“, koja nisu mogla da privire vrtićima iz prostog razloga što za njih nije bilo mesta, njega to nije interesovalo, a pritom je zaboravio da spomene koliko je prethodna gradska vlast izgradila vrtića.

Sa dolaskom aktuelne vlasti pre skoro 10 godina, prestalo se sa ulaganjem u najmlađe neraštanje iako su im usta puna populističke demagogije. U Beogradu nijedan vrtić nije izgrađen, a svake godine po nekoliko hiljada mališana ostane bez mesta u vrtiću.

Zbog toga mnogi roditelji, ali i poznavaoci prilika poručuju predsedniku da obezbedi dovoljno mesta za mališane, bez nepotrebne populističke i nerealne izjave da će ta mesta biti besplatna.

Naime, mesečni izdaci za roditelje dece u državnim vrtičima, kao i onih koji uz refundaciju Grada Beograda borave u privatnim vrtićima, iznose oko 6.000 dinara.

U pojedinim opštinjama izvan Beograda taj iznos je i niži, ali ključni problem nije cifra, već činjenica da hiljade dece ostaju bez mesta u vrtiću zbog nedostatka kapaciteta. S toga ova Vučićeva izjava ne deluje kao nerealno obećanje, već kao laž da će hleb biti tri dinara, ili da penzije neće biti smanjene, što je demantovano nekoliko meseci nakon njegovog dolaska na vlast.

S obzirom da se gotovo deceniju nije ulagalo u segment najmlađih, sagovornici Danasa su saglasni da je Vučićeva izjava o besplatnim vrtićima ništa više nego populistička.

Vladimir Vuletić, profesor prava i predsednik pokreta „Crno na belo“ kaže za Danas da o da od autora „čuvenog blokbaster hita“ hleb za tri dinara, stiže nastavak u vidu sveobuhvatnog mita na nivoou čitave Srbije – 20.000 evra za majke ako glasaju za SNS u vidu pogodnosti prilikom kupovine stana ili besplatan vrtić.

– U ovoj državi su kuće od marmelade, prozori su od čokolade, tamo raste ono šta hoće, tamo raste svako voće. A ponekad, i pola tone marihuane. Tako jedino, napušeni, možemo da prihvatimo ova obećanja – smatra Vuletić.

Vučićevu izjavu o besplatnim vrtićima, Srđan Milivojević (DS) komentariše kao daleku od populizma.

– Ovo nije populizam, već su najobičnije laži dokazanih prevaranata…Obećanja o besplatnim vrtićima daje isti onaj čovek koji je obećavao da neće smanjivati penzije, da će ukinuti TV preplatu, da struja neće poskupeti… Pa smo umesto TV preplate dobili TV taksu, struja nije poskupela ali jeste električna energija, penzije je oteo pa je od otetog nosio Bilu Klintonu 2 000 000 dolara…. – ukazuje Milivojević.

Sličnog mišljenja je i Žaljko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

– Imali su 10 godina vlasti i postavlja se pitanje što za sve to vreme nisu dali besplatne vrtiće. Sada obećavaju sve i svašta i kuće od čokolade i prozore od marmelade kako bi dobili izbore. Prošli put su čak prodavali karte za metro, a da za ove četiri godine ni ašov nisu uboli za taj metro. Sve same laži, obmane i prazne priče. Nadam se i gotovo sam uveren da ni njihovi članovi stranke više ne veruju u ta prazna obećanja, ali to sve govori koliko su očajni i koliko im je potreban svaki glas. Ko zna čega ćemo se još naslušati i nagledati do 3. aprila – navodi Veselinović.

Osim besplatnih vrtića, ministar finansija Siniša Mali najavio je i pogodnost od 20.000 evra majkama za kupovinu stana ili kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari