Mediji objavili da je Radoje Zvicer ubijen u Panami, ali njegov advokat demantovao vest 1Foto: MUP Srbije

Radoje Zvicer, vođa kavačkog klana, ubijen je večeras u Panami, prenelo je više medija. Zvicerovo ubistvo usledilo je manje od mesec dana otkako je u Istanbulu ubijen vođa rivalskog škaljarskog klana Jovan Vukotić.

Vest da je Zvicer ubijen, najpre je objavio portal Republika, a nakon njih potvrdu iz nezvaničnih izvora dobio je i list Blic, ali se ispostavila kao netačna, odnosno demantovao je njegov advokat.

Ovo nije bio prvi pokušaj ubistva Radoja Zvicera. On je u maju 2020. godine ranjen u napadu dok je trčao u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, gde je u tom trenutku živeo.

Zvicer je uz Slobodana Kašćelana važio za vođu kavačkog kriminalnog klana, organzacije koja je nastala nakon policijske akcije Balkanski ratnik iz 2009. godine u kojoj je uhapšeno dosta članova kriminalne grupe Darka Šarića.

Šarićeve poslove nasledio je jedinstveni škaljarski klan. Klan je funkcionisao jedinstveno do 2014. godine do incidenta koji se desio u Valensiji 2014. godine.

Naime, tada je iz skladišta klana u ovom španskom gradu nestalo 200 kilograma kokaina, što je dovelo do cepanja grupe na škaljarski i kavački klan. Time je otpočeo rat kriminalnih organizacija koji traje i danas.

Kako je pisao Krik, pozivajući se na podatke iz BIA, prva žrtva ovog sukoba bio jedan od vođa škaljarskog klana Goran Radoman. On je ubijen u Beogradu početkom 2015. godine.

Sukob dve zaraćene grupe raširio se po regionu, a u Srbiji ogranak kavačkog klana predstavljala je grupa koju je predvodio Aleksandar Stanković. Stanković je ubijen 2016. godine u Beogradu, a grupu je preuzeo Veljko Belivuk. Belivuk je, uz svog najbližeg saradnika Marka Miljkovića i još 28 osoba uhapšen u februaru prošle godine pod sumnjom da su počinili niz teških ubistava. Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal ih za sada tereti za sedam teških ubistava, trgovinu narkoticima, otmicu, silovanje i niz drugih dela. Nedavno je okončano pripremno ročište u postupku protiv grupe i sredinom oktobra je planiran početak glavnog pretresa.

U poslednje vreme visoki funkcioneri Srbije spominjali su Zvicera kao nekoga ko je planirao atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je početkom godine rekao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin MUP je 14. januara ove godine, pod oznakom hitno, posredstvom Evropola, zvanično obavešten o postojanju operativnih informacija da je organizovana kriminalna grupa, sačinjena od članova iz raznih zemalja, koja za cilj ima atentat predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Početkom septembra u Instanbulu ubijen je i vođa rivalskog škaljarskog klana Jovan Vukotić. Na njega su, u istanbulskoj četvrti Šišli, pucala dva napadača koji su bili na motoru, dok se zajedno sa suprugom i sinom nalazio u automobilu. Turska policija uhapsila je dvanaest osoba koje se sumnjiče za ubistvo vođe škaljarskog klana.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari