U petak podela besplatnih badnjaka na Trgu slobode u Novom Sadu 1Foto: Shuterstock / Danilo Misic

Podela besplatnih badnjaka biće organizovana u petak od devet časova, ispred Gradske kuće na Trgu slobode u Novom Sadu.

„JP ‘Nacionalni park Fruška gora’ u saradnji sa zainteresovanim opštinama podeliće preko 15.000 pripremljenih badnjaka, kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg Nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine. Stručna lica pripremila su badnjake sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka“, kažu u ovom preduzeću.

Napominju da će njihova čuvarska služba zajedno sa policijom u tri smene tokom čitavog dana, intezivno kontrolisati prostor (posebno delove gde se nalazi mladi hrast), kako bi se sprečila svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.

Podela besplatnih badnjaka biće i u opštinama Sremski Karlovci (gradski trg), Irig (park), Sremska Mitrovica (gradski trg), Ruma (gradski trg), Inđija (centar), Beočin (preko puta autobuske stanice) i Šid (trg).

Takođe, u toku noći između 5. i 6. januara u ranim jutarnjim časovima (već od četiri sata) biće organizovana podela 5.000 besplatnih badnjaka za sve one koji nameravaju da se upute u šumu. Besplatni badnjaci će se deliti na punktovima na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora na sledećim lokacijama: Iriški Venac (Informativni centar JP NPFG), Zmajevac, Crveni Čot, Ležimir (raskrsnica),
Rohalj baze.

„Apelujemo da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećamo da je suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti“, zaključuju u JP „Nacionalni park Fruška gora“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari