U ponedeljak saslušanje Dumanovića zbog "Utiska nedelje" 1Foto: Jelena Diković

Milan Dumanović, bivši pripadnik Odeljenja za dokumentovanje i opservaciju MUP-a Srbije u ponedeljak 7. juna biće saslušan u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, povodom krivične prijave koju je protiv njega podnela Bezbednosno-informativna agencija.

Kako nam je preneo Dumanović, dve nedelje nakon toga (18. jun) zakazano je i prvo ročište po privatnoj tužbi koju je protiv njega zbog povrede ugleda i časti podneo načelnik BIA Bratislav Gašić.

I krivična prijava i privatna tužba podnete su nakon što je Milan Dumanović, sada član pokreta „Oslobođenje“, gostovao 18. aprila u emisiji Utisak nedelje. U toj emisiji Dumanović je u više navrata ponovio da „SNS i BIA dele pare od droge“.

Time je Dumanović, prema mišljenju podnosioca prijave, počinio krivično delo izazivanje panike i nereda za koje je zaprećena zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do pet godina.

„Navodi Dumanovića predstavljaju pokušaj širenja panike kod građana, plasiranjem dezinformacija, a u cilju slabljenja integriteta i autoriteta nacionalne službe bezbednosti. Takođe, time je značajno omeo sprovođenje mera BIA na zaštiti bezbednosti Republike Srbije od trenutno izraženih pretnji, posebno organizovanog kriminala, stvaranjem nezadovoljstva, revolta i neodobravanja prema BIA, čime se ujedno slabi poverenje i podrška građana tim merama“, navodi se u krivičnoj prijavi BIA.

Gašić je tužbu podneo zbog, kako je stajalo u saopštenju BIA, uvreda izrečenih na njegov račun u istoj emisiji.

Reagujući na vest o podnošenju prijave Dumanović je istakao da je to učinjeno kako bi se svi pripadnici sektora bezbednosti koji razmatraju da izađu u javnost sa podacima o nezakonitim radnjama svojih nadređenih zastraše i obeshrabre.

Podsetimo, Dumanović već godinama ima status okrivljenog u postupku koji se protiv njega i njegovog kolege Mladena Trbovića vodi zbog odavanja službenih tajni MUP-a.

Njih dvojica su pokušavali da ukažu na nezakonite postupke tadašnjeg rukovodstva ministarstva vezano za putovanje predsednika Vučića u Potočare. Nakon odsustva reakcije unutar ministarstva oni su sa svojim saznanjima izašli u javnost, a podneli su i krivičnu prijavu protiv rukovodioca MUP-a. Prijava koju su oni podneli je odbačena, ali je zato stupila na snagu prijava koja ih tereti za odavanje tajnih podataka. Sudski postupak protiv Dumanovića i Trbovića je i dalje u toku.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “U ponedeljak saslušanje Dumanovića zbog „Utiska nedelje“”

  1. BIA sebi piše optužnicu.Kad se vlast promeni svima otkaz a poneki kod sudije.

  2. A kao ni oni ne smeju da ga tuže odmah, nego tek sad, kad se malo stiša. BIA je kriva za dilovanje, oni i upravljaju time, to svaka šuša zna, ne znam samo kako će da dobiju tužbu.

  3. Sada mu se pruza odlicna prilika da na sudu sa svojim cvrstim dokazima potpuno raskrinka tu kriminalnu bandu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.