– Kompleks konaka manastira Sveti Prohor Pčinjski nakon osam godina ponovo je otvoren za posetioce. Konak manastira, koji se nalazi pedesetak kilometara od Vranja uz samu granicu sa Makedonijom, otvoren je na osnovu ugovora izmedju Eparhije vranjske i Sunčice Miljković iz bujanovačke opštine.


– Konak smo zakupili na petnaest godina i uz ne mala ulaganja objekat smo osposobili za prijem i smeštaj gostiju, uz služenje jela iz tradicionalne narodne kuhinje. Već smo imali prve goste za vreme novogodišnjih i božićnih praznika – kaže za Danas, Sunčica Miljković, koja je novac zarađen u inostranstvu uložila u ovaj projekat. Zakupci konaka nameravaju da se bave proizvodnjom ekološke hrane, a za leto se planiraju i posebni kulturni programi u skladu sa tradicijom manastira. Uskoro bi trebalo da proradi i rekonstruisana manastirska vodenica, kao i mini elektrana, za koju postoji vodeni potencijal reke Pčinje, koja teče tik uz manastirske zidine.

– Nakon dugogodišnjeg sudskog spora od 2001. godine, konak je vraćen u sastav Manastira Sveti Prohor Pčinjski, a zakupac se obavezao da će poštovati manastirski red. Prohor Pčinjski radi kao kulturno – prosvetni centar u okviru koga je bogoslovska škola i prepisivačko – iluminatorska radionica – pojasnio je Vladan Milutinović, sekretar Eparhije vranjske. Za proslavu pravoslavne Nove godine turistima iz cele Srbije ponuđen je specijalni novogodišnji aranžman uz tradicionalnu muziku i domaću kuhinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari