Privatizacija pribojskog FAP, najvećeg proizvođača privrednih vozila na Balkanu, skoro deceniju od pokretanja, ulazi u završnicu. Nakon dva neuspešna tendera, raspisan je i treći, a pre nekoliko dana je otvorena finansijska ponuda jedinog ponuđača, ukrajinsko-britanskog konzorcijuma. Rukovodstvo FAP-a nije baš oduševljeno ponudom, a radnici strepe za svoj status. Za to vreme predstavnici konzorcijuma, ukrajinsko-britanske firme, zastupaju Fabriku na sajmovima i na internetu kao da su je već kupili.


Prošle nedelje na Sajtu Agencije za privatizaciju obelodanjena je finansijska ponuda Konzorcijuma pravnih lica „Finkom kapital“ d.o.o.Kijev, Ukrajina i „Tim Construcions investment“, London, Velika Britanija koja ovako glasi: Cena za predmetni kapital 300.000 evra, Investicioni program u iznosu od 10.000.000 evra, u periodu od pet godina i bezuslovno prihvatanje Minimalne obaveze socijalnog programa.“Mi u narednom periodu očekujemo još jedan sastanak Tenderske komisije. On bi trebalo da se održi najdalje za 30 dana, to je zakonski rok, ali ja očekujem da se on održi do kraja meseca. Na tom sastanku će biti još jednom razmatrana finansijska ponuda. Konačnu odluku o daljem procesu privatizacije doneće Komisija za analizu finansijske ponude koju imenuje Agencija za privatizaciju“, rekao je u telefonskom razgovoru za naš list Mirko Stojović, generalni direktor FAP-a, i dodao da ne može da predvidi dalji tok privatizacije, ali ne isključuje mogućnost raskida ugovora ako za to bude dovoljno argumenata prodavaca ili kupaca. Osim što su na najvećem sajmu teretnih vozila u Hanoveru predstavnici jedinog ponuđača već nastupali kao vlasnici FAP-a i govorili o planovima ulaganja u proizvodnju, napravili su i sajt, (http://www.fap-truck.com/), na kome je prikazan program fapovih vozila pod nazivom firme „FAP – Truck“ LTD Commpany, sa sedištem u Beogradu.

Generalni direktor FAP-a kaže da nije upoznat sa postojanjem takvih internet prezentacija, a da bi takvo ponašanje ponuđača bilo neprimereno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari