U prva četiri meseca 2022. godine u Srbiji identifikovano 28 žrtava trgovine ljudima 1Foto: EPA PHOTO EPA/MLADEN ANTONOV

Na osnovu statističkih podataka dostupnih na sajtu Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, u prva četiri meseca 2022. ukupno je identifikovano 28 žrtava trgovine ljudima, a Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo osam krivičnih prijava od januara do juna ove godine.

U prvih šest meseci 2022. Tim za podršku žrtvama ASTRE preliminarno je identifikovao 12 žrtava – devet punoletnih (osam žena i jedna muškarac) i tri maloletne (sve tri su devojčice).

Dominantan oblike eksploatacije je seksualna (pet), zatim slede prinuda na brak (tri), višestruka (dva – jedan radna i prinuda na prošnju, jedan seksualna, radna i prinuda na vršenje krivičnih dela), radna eksploatacija.

Ovo su samo neki od podataka E-biltena organizacije ASTRA.

U 62. broju ovog biltena predstavljene su najvažnije aktivnosti koje su u periodu januar-jun 2022. godine preduzeli vladini i nevladini akteri u Republici Srbiji u cilju suzbijanja, prevencije i kažnjavanja trgovine ljudima.

Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima od identifikovanih 28 žrtava trgovine ljudima, 26 su ženskog a dve muškog pola.

U ukupnom broju identifikovanih sedam je dece, odnosno devojčica. Četiri su žrtve seksualne eksploatacije, jedna prinude na brak, jedna prinude na vršenje krivičnih dela i jedna prinude na prosjačenje.

Dominantan oblik eksploatacije i u ukupnom broju je seksualna eksploatacija – 17 žrtava.

Zatim slede prinuda na prosjačenje, prinuda na brak, prinuda na vršenje krivičnih dela i višestruka i ekonomska eksploatacija. Interesantno je da među zvanično identifikovanim žrtvama nema žrtava trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije.

U izveštajnom periodu od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije podneto je osam krivičnih prijava za krivično delo Trgovina ljudima iz člana 388. Krivičnog zakonika, kojima je obuhvaćeno 15 učinilaca i 11 oštećenih lica (svi državljani Republike Srbije).

Od ukupnog broja oštećenih lica u izveštajnom periodu, devet je osoba ženskog pola, dva muškog, dok su dva lica maloletna i devet je punoletnih oštećenih – žrtava trgovine ljudima.

Još uvek je dominantna unutrašnja trgovina ljudima, kojom su najčešće državljani Republike Srbije izloženi različitim vrstama eksploatacije, među kojima i dalje preovladava seksualna eksploatacija.

Pored ove vrste eksploatacije prisutna je i radna eksploatacija, prinudno prosjačenje i višestruka eksploatacija.

Predstavnici/e Inspekcije rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ovom periodu izvršili su više inspekcijskih nadzora i provera radno-pravnog statusa sa ciljem suzbijanja trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije, i istovremeno prošli nekoliko obuka sa ciljem unapređenja pristupa borbi protiv trgovine ljudima.

Radi provere radno-pravnog statusa i sumnje u rad na crno i trgovinu ljudima, a na poziv PU Vranje, izvršene su dve provere u Vranju, i to u januaru i junu mesecu 2022. Pored toga, izvršen je i inspekcijski nadzor po zahtevu PU Niš u Nišu a radi suzbijanja trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi.

U ovom izveštajnom periodu nije bilo sastanka Posebne radne grupe za sprovođenje i praćenje Strategije prevencije i suzbijanja trgovine ljudima, posebno ženama i decom i zaštite žrtava 2017-2022. s obzirom na to da se kasni sa usvajanjem akcionog plana za dati period.

Tim za podršku žrtvama / ASTRA SOS telefon: ASTRINA SOS linija od početka funkcionisanja do danas beleži 54.010 poziva (od strane 6.588 korisnika/ca), na osnovu kojih su identifikovane i direktno pomognute 574 žrtve.

Oko 80 odsto žrtava su državljanke/ni Srbije i dominantan oblik eksploatacije je seksualna eksploatacija.

U prvih šest meseci 2022. realizovano je ukupno 2.065 poziva.

Organizacija Missing Children Europe 15. februara obeležila je 15. godišnjicu 116.000 telefonskih linija koje imaju za cilj da obezbede besplatnu 24/7 podršku porodicama i samoj deci u slučajevima nestanaka ili otmica dece.

Od pokretanja prvog broja 2007. godine do danas operateri telefonskih linija širom Evrope odgovorili su na preko 2 miliona poziva i pružili podršku u više od 70 hiljada slučajeva nestale dece.

Ceo bilten možete pročitati ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari