U Rumuniji i Danskoj porast uvoza laptop računara za više od 30 odsto 1Foto: Pixabay/Dreamypixel

Proteklih godina uvoz laptop računara je dostizao vrhunac kako se godina bližila kraju, najviše u mesecu novembru, zbog povećane kupovine usled praznika i popusta, navodi se u Eurostatovom izveštaju.

U ranim mesecima 2020. godine, prvi talas virusa korona izazvao je poremećaj u međunarodnoj trgovini, a uvoz laptop računara takođe je naglo opao.

Kako su se zemlje prilagođavale krizi, sve više ljudi počelo je da radi ili uči od kuće, kao i da se oslanja na virtuelne sastanke i razgovore da bi kontaktiralo sa prijateljima i porodicom.

To je dovelo do toga da je uvoz prenosnih računara dostigao maksimum svih vremena u aprilu 2020. godine.

U Rumuniji i Danskoj porast uvoza laptop računara za više od 30 odsto 2
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Kina je činila oko 90 odsto uvoza prenosnih računara van Evropske unije u 2019. i 2020. godini.

Uvoz iz Kine povećao se za 19 odsto sa 12,1 milijarde evra u prvih sedam meseci 2019. godine na 14,4 milijarde evra u 2020. godini.

Među šest glavnih izvora uvoza, samo je Vijetnam zabeležio veći rast: sa 0,5 milijardi na 0,6 milijardi evra (+ 31 odsto).

U Rumuniji i Danskoj porast uvoza laptop računara za više od 30 odsto 3
Foto: ec.europa.eu/eurostat

Porast uvoza prenosnih računara za više od 30 odsto zabeležen je u samo dve države članice Evropske unije i to u Rumuniji (+ 38 odsto) i Danskoj (+ 35 odsto).

Bilo je devet zemalja u kojima je uvoz porastao za 20 do 30 odsto, a još devet u kojima je uvoz porastao za 10 do 20 odsto. U šest zemalja rast je bio između dva i 10 odsto, dok je samo u Estoniji uvoz blago opao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari