Udeo građana Rusije koji se izjašnjavaju kao pravoslavni smanjen je od decembra 2009. do novembra ove godine sa 80 na 74 odsto, dok je broj građana koji se izjašnjavaju za muslimansku veroispovest porastao sa tri na sedam odsto, rezultati su juče objavljenog istraživanja Centra Levada koje je obuhvatilo 1596 građana Rusije starijih od 18 godina u 45 regiona.


Vest verovatno nije slučajno vremenski korespondirala sa raspravama o gradnji novih džamija u ruskom glavnom gradu čije su vlasti juče ekspresno demantovale vest lista Izvestija da su već odredile šest lokacija na kojima će biti građene muslimanske bogomolje, od kojih su tri lokacije i poimence navedene. Ekspresna reakcija moskovskih vlasti dovodi se u vezu sa nedavnim obustavljanjem gradnje džamija na dve već određene lokacije u ruskom glavnom gradu, a zbog protesta okolnog stanovništva.

Za moskovskih dva miliona muslimana već postoje četiri džamije od kojih čak tri pripadaju Savetu muftija Rusije, jednoj od pet centralizovanih muslimanskih organizacija. Moskovske vlasti su, međutim, potvrdile da postoji specijalna radna grupa koja razmatra gde bi u ruskom glavnom gradu mogle da niknu nove džamije jer postojeće ne mogu da zadovolje potrebe vernika.

Druga po veličini organizacija muslimana u Rusiji Centralna duhovna uprava muslimana Rusije, koja u Moskvi nema bogomolju, traži da joj se odobri gradnja džamije u nekom od predgrađa Moskve sa duhovnim i kulturnim centrom muslimana. Prema informacijama ruskih medija, to bi bila najveća džamija u Rusiji koja bi mogla da primi oko 60.000 vernika, a veća od nje bila bi samo ona koja se gradi u Tadžikistanu.

Protest protiv budističkog hrama

Beograd, Moskva – Građani severoistočnog moskovskog okruga Otrandoe protestovali su protiv gradnje prvog budističkog hrama u ruskoj prestonici, prenosi Verska informativna agencija (VIA). Više stotina pravoslavnih žitelja već je potpisalo peticiju u kojoj se suprotstavlja odluci gradskih vlasti koje su odredile da se hram sagradi u njihovom rejonu. Stanovnici kaž da hram nije potreban i da u njihovom susedstvu gotovo da i nema budista. Budisti Moskve, kojih ima oko 20.000, obradovali su se dozvoli gradske vlade, a gradnja je trebalo da počne iduće godine. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari