U Rusiji zamrznuti bankarski računi RSE 1Foto: Radio Slobodna Evropa

Bankarski računi Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) u Rusiji zamrznuti su danas posle dolaska sudskih izvršitelja u kancelariju te medijske kuće u Moskvi, preneo je RSE na svom sajtu na srpskom jeziku.

Potez je usledio pošto su izvršitelji Federalnog suda u Moskvi danas pokrenuli prinudni postupak protiv Ruskog servisa RFE/RL zbog neplaćenih novčanih kazni za kršenja ruskog kontroverznog zakona o „stranim agentima“.

Banci je naređeno da zamrnu račune RFE/RL kako bi se obezbedila isplata kazni u iznosu od pet miliona rubalja (68.000 američkih dolara).

Izvršitelji su danas proveli oko dva sata u moskovskom birou RFE/RL gde su pokrenuli popis opreme. Nisu se mešali u rad, niti su nekoga zadržavali.

Postupak odnosi se na deset protokola koji su potvrđeni na sudu i za koje je istekao dvomesečni rok plaćanja.

Od početka godine, državna agencija za nadzor medija Roskomnadzor predstavila je sudovima oko 520 protokola koji se tiču kršenja zakona u slučaju osam projekata RFE/RL koji su uvršteni u registar masovnih medija „stranih agenata“ Ministarstva pravde.

RFE/RL odbacuje oznaku „strani agent“ i odbija da se povinuje teškim zahtevima Roskomnadzora da svaka objavljena ili emitovana priča uključuje istaknutu oznaku. RFE/RL je u postupku žalbe na protokole, ali ruski sudovi su do sada odbili više od 250 žalbi.

Ukupno, kazne protiv emitera iznose oko 70 miliona rubalja (950.000 dolara).

RFE/RL zatražio je od Evropskog suda za ljudska prava sa sedištem u Strazburu da blokira Rusiju u primeni kazne, za koje smatra da je usmerena protiv nezavisnih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.