U Sečnju gubici na vodovodnoj mreži veliki a kanalizacija nije u funkciji 1sečanj

Najveći komunalni problemi u opštini Sečanj su snabdevanje zdravom pijaćom vodom i odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda, pri čemu su vodovodne instalacije zastarele i nefunkcionalne pa je i do 40 odsto „rastura“.

Opština ima 11 naseljenih mesta i sva se pijaćom vodom snabdevaju iz dubinskih bunara čija se dubina kreće okvirno oko 100 metara. U opštini postoji 15 aktivnih i četiri neaktivna bunara.

Sa lokalnih vodovoda snabdeva se 5.509 domaćinstava i 208 pravnih lica. Način eksploatacije i tip vodosnabdevanja u svim mestima je isti.

Zahvaćena voda u sirovom stanju distribuira se potrošačima bez prečišćavanja uz dezinfekciju natrijum hipohloridom. Procena je da se gubici na vodovodnim mrežama kreću i do 40 odsto, uglavnom zbog loše projektovanih i izvedenih vodovoda, oštećenih cevi usled spoljnih uticaja i starenja, kao i lošeg održavanja i nedovoljnog ulaganja u vodovode.

Takođe jedan od većih nedostatka na vodovodima je neispravnost sekcionih zatvarača, pa se radi popravke kvarova na mreži često isključuje sa snabdevanja cela vodovodna mreža umesto ulice u kojoj je kvar. Takođe, kad nestane struje,  dolazi i do prekida snabdevanja vodom jer na izvorištima ne postoji alternativni način snabdevanja pumpi električnom energijom.

Prema trenutnom stanju kapacitet postojećih bunara ne zadovoljava potrebe stanovništva za vodom. Ovaj nedostatak se naročito oseća u letnjim mesecima, kada se zbog povećane potrošnje a naročito zalivanja bašti oseća nedostatak vode.

Zbpg više parametara, kvalitet sirove vode iz bunara u opštini Sečanj ne odgovara pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Vodovodne cevi su azbest-cementne i u dobroj meri dotrajale, te ih je u što skorije vreme potrebno zameniti kako bi se izbegli gubici i njihova štetnost po zdravlje.

Na području opštine Sečanj potrebno je planirati praćenje površinskih i podzemnih voda radi potpunijeg uvida u kvalitet voda i utvrđivanja potreba za preduzimanje mera u zavisnosti od stepena ugroženosti i vrste zagađenja.

Kanalizaciona mreža je u potpunosti izgrađena samo u naselju Sečanj, ali kako nije završena izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ona još uvek nije u funkciji.

Kanalizaciona mreža postoji u Jaši Tomiću i Krajišniku, ali su male dužine i pokrivaju samo objekte u užem centru naselja. Otpadne vode se zbog neispravnih prečistača upuštaju u recipijente bez ikakvog prečišćavanja.

U Sečnju je na kanalizaciju priključeno 74 domaćinstava, u Jaši Tomiću 62, u naselju Utrine 73 i u Krajišniku 30.

U ostali naseljima Opštine, evakuacija otpadnih voda se i dalje vrši preko individualnih septičkih jama i upojnih bunara, čime se direktno ugrožava prvi izdan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari