U Sevojnu protest zbog ukidanja pedijatrije, lekara nema dovoljno 1Foto: Ana Milošević

Više desetina Sevojničana učestvovalo je u protestnoj šetnji zbog ukidanja pedijatrije u Sevojnu, direktorka užičkog Doma zdravlja kaže da je mnogo lekara bolesno, a da ih nema ni na evidenciji nezaposlenih.

Protest koji je, na inicijativu građana organizovao sevojnički odbor Zdrave Srbije, započeo je u centru Sevojna u Krugu, a šetnja je nastavljena do Kolonije.

– Ovaj skup je kulminacija višegodišnjeg nezadovoljstva građana, prvenstveno roditelja koji su prinuđeni da decu vode u Užice u Dečiji dispanzer. Deca iz Sevojna tamo nemaju svoje kartone, niti izabranog lekara, a problem je i prevoz iz Sevojna, rekao je odbornik Zdrave Srbije u užičkoj i sevojničkoj Skupštini, Avram Ilić.

Ilić je dodao da razlog za protest nije samo to što Sevojno nema nijednog pedijatra, već i to što je “sve posledica višegodišnjeg nemara i nebrige za zdravlje dece u Sevojnu”.

U Sevojnu protest zbog ukidanja pedijatrije, lekara nema dovoljno 2
Avram Ilić, Foto: Ana Milošević

On je podsetio da je već godinama ukazivao na problem rada pedijatrije u Sevojnu, koja je ranije imala dva pedijatra.

-Uvažavam argumente zbog pandemije korone, ali sam dopise nadležnima u Domu zdravlja slao i od 2016. do 2018. godine, i o ovom problemu javno govorio i u Skupštini, rekao je Marić i dodao da “svi koji smatraju da ne mogu da reše problem zdravstvene zašite dece treba da podnesu ostavke”.

U Sevojnu protest zbog ukidanja pedijatrije, lekara nema dovoljno 3
Jelena Karapandžić Foto: Ana Milošević

Sevojničanka, Jelena Karapandžić je majka dvoje dece koja kaže da bi volela da ambulanta u Sevojnu bude kao što je nekad bila.

– Smatram da ambulanta treba da radi u dve smene. Čula sam da trenutno ne radi, jer je doktorka bolesna. Ako je na bolovanju, treba da ima zamenu – kaže ona.
Sevojničani koji su izašli u protestnu šetnju napominju i da se roditelji sa ovim problemom suočavaju od 2015. godine.

U Sevojnu protest zbog ukidanja pedijatrije, lekara nema dovoljno 4
Foto: Ana Milošević

-Pozitivan pomak dogodio se 2018. godine, kada je uvedena i druga smena za dečjeg pedijatra. Sada moramo da idemo u Užice, gde na red stižemo poslednji, kao da smo iz druge zemlje – negoduju objašnjavajući da je ni u prethodnom periodu ambulanta nije radila svakog dana.

Okupljeni Sevojničani ovu priliku iskoristili su da istaknu da nemaju ni stomatologa ni svoju laboratoriju.

-Sevojno je u drugom planu u odnosu na Užice. Od kada je postalo gradska opština, ništa nije dobilo. Ovaj problem je star sedam godina i korona ne može biti izgovor, sada je odlaskom pedijatra kulminirao – ističe jedan od demonstranata.

U Sevojnu protest zbog ukidanja pedijatrije, lekara nema dovoljno 5
Foto: Ana Milošević

Pored stanovnika Sevojna, usluge pedijatrije u ovoj opštini, koristila su i deca iz Krvavaca i Zlakuse, što je prema proceni demonstranata, preko hiljadu dece.

Direktorka Doma zdravlja dr Danijela Marinković, objašnjavajući kako je Sevojno ostalo bez pedijatra, kaže da je od 370 zaposlenih u užičkom Domu zdravlja, oko 70 njih trenutno na bolovanju.

-U kovid ambulantama u dve smene rade po tri lekara, a od sledeće sedmice u prepodnevnoj smeni radiće četiri. Pored toga, tu su lekari u redovnom sistemu Doma zdravlja i na vakcinalnom punktu. Zbog toga nije moguće izaći u susret zahtevima zdravstvene stanice Sevojno za dobijanjem pedijatra koji bi zamenio njihovog obolelog zaposlenog, rekla je Marinković.

Ona je dodala i da je užički Zdravstveni centar 28. decembra objavio konkurs za pedijatra, kada im je pedijatar koji je radio otišao u penziju, ali da se na konkurs niko nije javio.

-Jednostavno nijednog lekara nema ni na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – kaže direktorka Doma zdravlja u Užicu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari