U Somboru postavljene taktilne mape 1Foto: G.N.

Prva specijalna taktilna mapa, koja na Brajevoj azbuci i glasovnim porukama, na četiri jezika, opisuje 58 turističkih tačaka, mapiranih tokom evropskog projekta Visitus, čiji je nosilac Grad Sombor, postavljena je u zgradi Županije, u tom gradu.

Osim u Županiji, taktilne mape postavljene su na još tri lokacije – u Turističkoj organizaciji Grada Sombora, u Muzeju Batinske bitke u Bezdanu i u Bačkom Monoštoru. Sve mape biće na raspolaganju slepim i slabovidim osobama, ali i svim drugim građanima.

“Slepi i slabovidi će, pomoću Brajeve azbuke na mapama, ali i glasovnim porukama na srpskom, engleskom, hrvatskom i mađarskom, moći da se upoznaju sa 58 turističkih tačaka, sa obe strane granice, u Srbiji i u Hrvatskoj, koje smo mapirali tokom evrospkog projekta Visitus”, kaže šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj Grada Sombora, Mihael Plac.

Grad Sombor je jedini grad u Srbiji koji je realizovao ovaj pionirski projekat, a koji je namenjen prilagođavanju turističkih tura slepim i slabovidim osobama u Zapadnobačkom okrugu. Ideja je da ovakva praksa bude proširena i na druge gradove u Srbiji.

Turistička ponuda na prostoru Zapadnobačkog okruga, u okviru „Visitus“-a, koji je deo Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska, prilagođena je slepim i slabovidim osobama. Mapirano je ukupno 30 turističkih tačaka u Somboru, Apatinu, Bačkom Monoštoru, Sonti, Bezdanu i Telečkoj.

Ovaj projekat zajednički realizuju Grad Sombor, Opština Erdut u Hrvatskoj i Institut ekonomskih nauka Republike Srbije. Osim u Zapadnobačkom okrugu, mapirane su turističke tačke i u Osiječko-baranjskoj županiji.

Za „Visitus“ je iz IPA fonda izdvojeno je 300.090, 92 evra, a projekat koji je počeo sa realizacijom 15. juna 2017. Traje do 14. Februara ove godine. Kada bude zvanično završen, sve turističke tačke, koje su tokom dve godine mapirane i prilagođene slabovidim i slepim osobama, ostaće na raspolaganju ovoj turističkoj grupaciji na trajno korišćenje.

Pomoć i u opremi

Prethodno je, podsetimo, takođe u okviru Visitusa, Udruženju slepih i slabovidih Sombor, dodeljena specijalizovana oprema, u vrednosti od 15.000 evra. Udruženju je donirano 30 tablet računara, dva desktop računara sa običnom i Brajevom azbukom, 30 ultrasoničnih štapova i jedinstven turistički vodič, koji opisuje 30 turističkih tačaka, mapiranih tokom realizacije projekta „Visitus“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari