U Španiji uhapšena dva srpska državljanina sa međunarodnom poternicom (VIDEO) 1Foto:EPA-EFE/VICENTE ROSO (arhiva)

Španska policija saopštila je danas da je uhapsila 11 članova kriminalne grupe, među kojima i lidera organizacije, za kojim je, kako navode, Srbija raspisala međunarodni nalog za hapšenje.

Osim njega, još jedan od privedenih imao je međunarodnu poternicu Srbije, a treći uhapšeni je imao nalog za odlazak u zatvor u našoj zemlji.

Od 11 uhapšenih u provincijama Malaga, Madrid i Barselona devetoro je zatvoreno zbog navodne umešanosti u krivična dela.

Među privedenima je i lider te organizacije, koji ima međunarodnu poternicu Srbije, odakle je pobegao 2021. godine, smatrajući se „vrednom metom” i jednim od najtraženijih u toj zemlji, stoji u saopštenju policije koje je objavljeno uz video na kojem se vidi hapšenje, prenosi N1.

„Uhapšeni se sumnjiče za trgovinu drogom, otmice, pljačke, nedozvoljeno posedovanje oružja, falsifikovanje dokumenata i članstvo u kriminalnoj organizaciji“, navodi policija.

Dodaje se da je istraga počela u januaru prošle godine.

Nacionalna policija Španije, međutim, nije saopštila identitet uhapšenog, kada su agenti policije saznali da je petoro državljana Srbije primeljeno u bolnicu u Malagi zbog teških povreda vatrenim oružjem.

„Istraga je pokazala da su napadnuti u kući u kojoj su živeli i da su bili vezani lisicama i brutalno pretučeni. Povređeni su pokazali malu sadradnju sa policijom“, dodaje se.

Policija je, kako se navodi, tokom istrage otkrila da se sukob dogodio između dva rivalska klana iz Srbije. Na mestu zločina pronađeni su i pištolji sa izbisanim serijskim brojevima.

„Istraga je otkrila da je napad uključivao pendantnu predhodnu pripremu i realizaciju, koji su podsećali na vojnu taktiku. U događajima je učestvovalo osam ljudi, petoro je napalo kuću, a tri su vršile nadzor u okolini. Osim toga, iznajmili su do tri vozila i tri kuće u kojima su boravili prethodnih dana dok su pripremali napad. Za osmatranje svojih suparnika koristili su čak i dronove“, navodi se u saopštenju policije.

Kako dodaju, za otkrivanje pozadine i identiteta uhapšenih doprinos je dala Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije.

Hapšenje je realizovano nakon što je španska policija saznala da su se pripadnici ovog klana ponovo doselili u Malagu.

Tokom operacije izvršeno je ukupno sedam kućnih pretresa, pet u Esteponi (Malaga), jedan u Madridu i drugi u Vilasar de Daltu (Barselona), u kojima su zaplenjena dva pištolja sa izbrisanim serijskim brojem, više od 100 metaka, torbasa priborom za koji agenti veruju da je trebalo da bude upotrebljen u još jednom napadu, sedam lažnih ličnih dokumenata, dron i 16.000 evra u gotovini.

Osim lidera organizacije, još jedan od privedenih imao je međunarodnu poternicu Srbije, a treći uhapšeni je imao nalog za odlazak u zatvor u našoj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari