U Specijalnom sudu nastavljeno suđenje "vračarcima", jednom ukinut pritvor 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Uvidom u pisanu dokumentaciju iz spisa predmeta u Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnoj grupi „vračarci“ kojoj se sudi za tri teška ubistva i šest pokušaja ubistava.

Za 22 optuženih pripadnika „vračarskog“ klana koji se nalaze u pritvoru, odbrana je tražila da se puste da se brane sa slobode ili da im se pritvor zameni blažom merom – zabranom napuštanja stana, a tužilac se protivio svim zahtevima advokata, prenosi N1.

Osim tužioca protivio se i jedan optuženi. Danilo Tešić ušao je u sudnicu i kazao da ne želi da izađe iz pritvora, već da želi da mu se sudi i na kraju dokaže da nije kriv.

Sudsko veće odlučilo je da pritvor ukine samo optuženom Stevanu Mandariću i odredilo zabranu napuštanja boravišta uz obavezu da se redovno javlja u policijsku stanicu.

Današnje ročište u ovom sudskom procesu je prvo na kom su advokati odbrane mogli da iznesu svoje procesne predloge.

Osim predlaganja ukidanja pritvora u sudnici su prezentovane potvrde o privremeno oduzetim predmetima od nekoliko optuženih i njihovih članova porodice, kao i zapisnici o pretresanju stanova.

Od optuženih policija je privremeno oduzela veliku količinu novca, računare i veliki broj telefona, za koje su optuženi u sudnici naveli da su mnogi telefoni stari i po više od 20 godina.

Prikazana je i foto dokumentacija koju je sačinila policija prilikom pretresanja stana optuženog Draška Nikolića, na kojoj se mogla videti jedna puška, pištolj, ali i municija.

Njegov branilac je naveo da su puška i pištolj oduzeti iz stana u kom Draško Nikolić ne živi, kao i da su stari više od sto godina.

Prilikom pretresanja stana optuženog Rajka Topića i porodične kuće njegove žene policija je pronašla veliku količinu novca u korpi za veš, kesi u kupatilu, komodi i torbica u spavaćoj sobi.

Optuženi je objasnio da je deo novca pronađen u kući ženine porodice njegov i to onih 28 hiljada evra koji su nađeni u kupatilu da je taj novac korišćen za izgradnju montažne kuće, a da ih je žena po dogovoru ostavila u kupatilu.

I u stanu u kom živi optuženi Ivo Bukljaš policija je pronašla veliku količinu novca – 32 hiljade evra i više od 270 hiljade dinara, za koje je Bukljaš kazao da je novac njegovog oca.

Njegov branilac naveo je da su roditelji Iva Bukljaša stomatolozi i ugledni ljudi i da novac koji je pronađen pripada njima, kako je inače i naveo njegov branjenik.

Podsetimo, Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ukupno 45 članova grupe „vračarci“ za tri ubistva, šest pokušaja ubistava i druga krivična dela.

U bekstvu se nalaze, vođa i organizator ove grupe, Nikola Vušović, poznatiji po nadimku Džoni sa Vračara, kao i još deset njegovih saradnika. Njima se sudi u odsustvu.

Svi ostali se nalaze u pritvoru ili zatvoru na izdržavanju kazni po drugim presudama, a samo jedan optuženi se brani sa slobode.

Među optuženima koji su u bekstvu je i Radoje Zvicer vođa „kavačkog“ klana, čiji je takoreći ogranak Belivukov klan, kom se sudi za sedam teških ubistava i brojna druga krivična dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari