Lokalne samouprave u sandžačkim opštinama tvrde da popisivači na terenu nemaju problema i da se građani odazivaju popisu stanovništva, posebno kada su u pitanju Bošnjaci. Politički akteri ocenjuju da poziv glavnog muftije Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamera Zukorlića i institucija i organizacija okupljenih oko ove IZ nije naišao na pogodno tle. Od pozivača na bojkot stižu drugačije informacije, ali i izjave da je popis tek počeo i da je rano za bilo kakve procene njihove kampanje za bojkot.


Dan uoči popisa, nakon džume (glavne nedeljne molitve muslimana petkom) imami su u džamijama čitali proglas muftije Zukorlića muslimanima i muslimankama da im je „stroga obaveza bojkota predstojećeg popisa, što će neminovno dovesti do dijaloga sa nosiocima vlasti o ovom i drugim otvorenim pitanjima“. U proglasu se navodi da su prethodni vek obeležili „pokušaji istrebljenja muslimana na ovom prostoru“, a „mirnodopski pohodi korišćeni su kroz diskriminaciju na verskoj, etničkoj, kulturnoj i ekonomskoj osnovi sa ciljem istrebljenja muslimana ovog prostora“, da se broj muslimana decenijama umanjuje na redovnim popisima radi „minimiziranja njihovog značaja i uticaja“, pa je i „predstojeći popis pripremljen sa istom namerom“ bez garancija da će profesionalno i korektno biti sproveden“ i zamera se što popisni obrasci nisu štampani „na našem bosanskom jeziku i latiničnim pismom, što jasno pokazuje da režim vodi diskriminatorsku politiku prema našem narodu“.

Samo pet dana ranije, potpis muftije Zukorlića našao se na jednom drugom dokumentu koji je upućen Bošnjacima u Makedoniji. Reč je o pozivu pripadnicima bošnjačkog naroda u susednoj državi da se odazovu popisu stanovništva, koji je upućen iz Sarajeva.

„Popis je istorijska, a možda i poslednja prilika da se na civilizovan način, u ambijentu slobodnog izjašnjavanja sa ovog dela bošnjačkog naroda ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta“ – navodi se, između ostalog, u pozivu iz Sarajeva i preporučuje se Bošnjacima u Makedoniji da upisuju nacionalnost – Bošnjak, vera – islam i jezik – bosanski. Poziv su potpisali akademici Ferid Muhić, predsednik Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU) i Muhamed Filipović, reis-ul-ulema IZ BiH Mustafa Cerić i muftija Zukorlić. Na tom dokumentu predsednik BANU se potpisao ćirilicom. U Makedoniji popisni obrasci su na makedonskom jeziku i ćiriličnom pismu. 

Mahmutović: Narod shvatio manipulaciju

Poziv na bojkot popisa stanovništva, definitivno, nije uspeo – ocenio je novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović na konferenciji za novinare i izneo podatak da je prvog dana popisano 7.500 ljudi. „Samo 55 je odbilo da učestvuje na popisu. Polovina je bila kategorična, a polovina je ostala da se premišlja“, rekao je Mahmutović.

Incident u Miratovcu

Preševo – U albanskom selu Miratovac kod Preševa došlo je do verbalnog incidenta kada je popisivačicu vređao meštanin dok je uzimala podatke od jedne albanske porodice, izjavio je juče predsednik opštinske popisne komisije Dragoljub Filipović. On je rekao da je ta Srpkinja kao popisivač pre toga obavila popis u dva domaćinstva u Miratovcu, kao i da su ukućani u trećem domaćinstvu počeli da daju podatke kada je grupa njihovih komšija ušla u dvorište i zapretila popisivaču da prekine popis. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari