U Srbiji dve trećine udruženja i polovina privrednika nezadovoljna učešćem u donošenju zakona 1Foto: Pixabay/jannonivergall

U Srbiji dve trećine udruženja i polovina privrednika smatra da se njihovi stavovi ne uvažavaju dovoljno, zbog čega je potrebno jačati komunikaciju i aktivnije uključiti privredu u početne faze izrade zakonskih propisa, rečeno je na današnjoj završnoj konferenciji projekta „Javno-privatni dijalog za razvoj“.

„Donošenje zakona i primena propisa bili bi značajno efikasniji ukoliko bi bili realizovani u saradnji sa privredom“, navodi se u saopštenju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja je učestvovala u realizaciji projekta.

Prema rečima predsednika UO NALEDA-a Vladislava Cvetkovića trenutno je za zajednički rad na reformama otvoreno 97 odsto poslovnih udruženja, 80 odsto javnog sektora i 70 odsto privrede.

„Prema našem istraživanju, pogledi na uspešnost javno-privatnog dijaloga u praksi se značajno razlikuju. Privreda ističe da su nacrti propisa sada dostupniji na vreme i u tom segmentu je zabeležen značajan pozitivan pomak, ali moramo da imamo u vidu da i privrednici i udruženja ukazuju da je za poslednje tri godine opala njihova uključenost u regulatorni proces“, rekao je Cvetković.

Dodao je da je u cilju promene tog trenda i jačanja međusektorske saradnje NALED pripremio Vodič za javno-privatni dijalog.

Projekat je u protekle četiri godine realizovao NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Direktorka misije USAID u Srbiji Suzan Fric rekla je da je cilj projekta bio da se izgradi partnerski odnos sva tri segmenta društva u sprovođenju politika od javnog značaja i osnaži civilni sektor za zagovaranje reformi.

„Ulogu civilnih organizacija videli smo pre svega u zagovaranju tema od značaja za njihove članove i odabrali smo šest velikih reformskih inicijativa – reformu paušalnog oporezivanja, ukidanje regulatornih prepreka razvoju organske proizvodnje, zaštitu pčela, unapređenje sistema upravljanja otpadnim vodama, razvoj projektne nastave i nastave na daljinu, kao i podsticanje fer konkurencije u javnim nabavkama“, rekla je Fric.

O značaju dijaloga u procesu izrade propisa, kako je navedeno, govori i činjenica da će efekte šest reformskih inicijativa pokrenutih u okviru projekta, osetiti i šira zajednica koja obuhvata više od1.000.000 građana Srbije, 870.000 učenika i njihovih profesora, 120.000 preduzetnika paušalaca, 20.000 pčelara, 12.000 ponuđača u postupcima javnih nabavki i gotovo 7.000 organskih proizvođača i 5.000 lokalnih i republičkih inspektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari