U Srbiji godišnje oko 1.000 muškaraca premine od raka prostate: Urolog otkriva kako sprečiti bolest 1Foto: Shutterstock/Korawat photo shoot

Za rak prostate ne postoji prevencija i zato je važno rano otkrivanje ove bolesti jer tada može uspešno da se leči, rekao je danas profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i direktor Klinike za urologiju Univerzitetskog kliničkog Centra Srbije Zoran Džamić.

„Muškarci stariji od 50 godina treba jedanput godišnje da urade PSA test iz krvi i da odu na pregled kod urologa. Ukoliko u porodici imaju slučajeve ovog malignog oboljenja preporučuju se redovni godišnji pregledi pre 45. godine“, preporučio je Džamić povodom Meseca borbe protiv karcinoma prostate.

U Srbiji godišnje oko 2.300 muškaraca oboli od raka prostate, a oko 1.000 premine.

Rak prostate je u Srbiji na trećem mestu po učestalosti, iza raka pluća i debelog creva, dok je u mnogim zemljama u Evropi i svetu na prvom mestu. Zbog toga apel stručnjaka muškarcima da brinu o svom zdravlju i idu na redovne preglede, jer će tako pomoći i sebi i svojim bližnjima.

„Prvi simptomi koji mogu ukazati na rak prostate su poremećaj u kvalitetu mokrenja, a u uznapredovaloj fazi bolesti javljaju se bolovi u kostima, pre svega karlice. Povišena vrednost PSA u krvi ne mora da znači da muškarac ima rak prostate, već to može biti posledica benignog uvećanja prostate ili zapaljenskog procesa, i zato je važno da urolog obavi pregled i proceni rizik za razvoj raka prostate“, rekao je Džamić.

Izlečenje te bolesti je moguće ako se bolest otkrije na vreme, a ako se otkrije u kasnijoj fazi adekvatnom terapijom može se držati pod kontrolom.

„Poslednjih 15 godina ostvaren je veliki napredak u terapiji raka prostate. Lekovi nove generacije za različite faze bolesti su visokoefikasni i pacijenti ih dobro podnose. Zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje od 2017. godine dostupni su inovativni lekovi za pacijente u fazi metastatskog kastraciono-rezistentnog karcinoma prostate čime je značajno unapređeno njihovo lečenje“, istakao je Džamić.

On je ukazao da bi se, ako bi se ranije uvodili inovativni lekove, takozvani ARTA lekovi, u fazi metastatskog hormonski osetljivog karcinoma prostate, značajno odložila progresija bolesti i produžio život, što je od značaja i za pacijente ali i za zdravstveni sistem jer se odlaže pojava komplikacija i troškova vezanih za završnu fazu bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari