U beogradskim domovima zdravlja počeli preventivni pregledi: Ko može da se javi i za koje preglede? 1Foto: J. B. K.

U svim domovima zdravlja u Beogradu, danas od 8 do 14 časova, organizuju se preventivni pregledi. Žene će moći da urade ultrazvučni pregled dojke, a muškarci PSA test za ranu dijagnostiku raka prostate.

Radiolog dr Darko Zorić kaže za RTS da je preporuka da se za ultrazvučni pregled jave žene starije od 40 godina, a za PSA test muškarci stariji od 49, i dovoljno je samo da ponesu ličnu kartu ili zdravstvenu knjižicu.

– Ispitivanje uzorkovanja za PSA je kao i svaki drugi pregled uzimanja krvi, a rezultat će biti sutradan u ustanovi gde pacijent odradi pregled. A što se tiče ultrazvučnog pregleda dojke, ukoliko vidimo i pronađemo kod pacijenta bilo kakvu leziju koja je sumnjiva na maligno oboljenje dojke upućujemo pacijenta na dalju dijagnostiku, na mamografiju ili kod onkologa – navodi dr Zorić.

Svake godine u Srbiji od raka dojke umre oko 1.700 žena, a od raka prostate oko hiljadu muškaraca. Lekari upozoravaju da ne mora da bude takva statistika ako se bolest otkrije na vreme.

Republički fond za zdravstveno osiguranje najavio je da će sledeće nedelje ista akcija biti organizovana u svim ostalim domovima zdravlja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari