U Srbiji otvoren konkurs za nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u 2022. godini 1Foto: PIxabay

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije objavio je danas da je, povodom obeležavanja 102. godišnjice te institucije, otvoren konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2022, u četiri kategorije.

Ovo takmičenje se organizuje sa ciljem promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, održava se pod pokroviteljstvom WIPO-a u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent, pravnih lica ili preduzetnika za privrednu primenu industrijske svojine, autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak, navedeno je u saopoštenju.

Pored WIPO nagrada, na osnovu uvida u bazu medjunarodno registrovanih žigova, na proslavi dana Zavoda će biti dodeljena i nagrada WIPO Users’ Medal domaćem pravnom licu ili preduzetniku sa najvećim intenzitetom korišćenja medjunarodnog sistema registracije žigova tokom 2022. godine.

Pobednici takmičenja u svakoj od navedenih kategorija će biti objavljeni najkasnije 10. novembra ove godine na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu, na osnovu odluke odgovarajućih komisija, a nagrade će biti dodeljene na proslavi dana Zavoda 15. novembra.

Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 10. oktobra ove godine, a detaljan opis kriterijuma, formulari i pravila slanja nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu (https://www.zis.gov.rs/vesti/2022-takmicenje-za-wipo-nagrade/ ).

Podseća se da zaštita intelektualne svojine ima dugu tradiciju u Srbiji, a počeci datiraju od 1883. godine kada je Kraljevina Srbija bila jedna od 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih medjunarodnih sporazuma u oblasti intelektualne svojine.

Danas ova konvencija kojom administrira WIPO, okuplja 179 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari