U Srbiji pet odsto građana svakodnevno pije "na svoju ruku" lekove protiv bolova 1Lekovi, foto: Shutterstock

Lekove protiv bolova „na svoju ruku“ bar jednom mesečno koristi 53 odsto Evropljana, rezultati su danas objavljenog zdravstvenog istraživanja nemačke farmaceutske kompanije Štada (Stada). Svaki peti Evropljanin uzima ih bar jednom nedeljno, a čak sedam odsto poseže za njima svakodnevno. U Srbiji pet odsto građana lekove protiv bolova uzima svakog dana, a 20 odsto najmanje jednom nedeljno, uglavnom „na svoju ruku“.

Upozoravaju da samolečenje bilo kojim lekovima može biti pogubno, i da veoma zabrinjava činjenica da Evropljani olako posežu za lekovima protiv bolova koji se u nekim zemljama mogu kupiti čak i u samousluzi.

Iako su ovi lekovi dostupni i pružaju brzo olakšanje kada su u pitanju blagi bolovi ili blaže tegobe, sa njima treba, kako ističu, biti oprezan i nikako ih ne treba uzimati na osnovu lične procene već uz obavezan savet lekara ili apotekara.

U Velikoj Britaniji najčešće koriste lekove protiv bolova, u Portugalu najmanje

Lekove protiv bolova najćešće koriste u Velikoj Britaniji gde ih čak 35 odsto građana uzima najmanje jednom nedeljno, uglavnom zbog bolova u zglobovima. Slede Poljaci sa 33 odsto i Holanđani sa 32 odsto stanovnika koji se samoleče lekovima protiv bolova najmanje jednom nedeljno. U Holandiji i rekordnih 13 odsto građana lekove protiv bolova uzimaju svakodnevno.

“Kada je Srbija u pitanju, pet odsto građana lekove protiv bolova uzima svakog dana, a 20 odsto najmanje jednom nedeljno, uglavnom “na svoju ruku””, navodi se u saopštenju.

Kao pozitivan primer u Evropi su Portugalci, gde svega 14 odsto stanovnika lekove protiv bolova uzimaju bez konsultacije sa lekarom ili farmaceutom.

Štadin Zdravstveni izveštaj otkriva i da su žene češći korisnici ovih lekova (56 odsto) od muškaraca (48 odsto), a posebno zabrinjava podatak da čak 61 odsto mladih Evropljana, uzrasta od 18 do 24 godine, lekove protiv bolova koristi isključivo “na svoju ruku”.

Najčešće uzimaju lekove zbog glavobolje i zubobolje

Najčešće tegobe koje Evropljani “na svoju ruku” nastoje da “reše” lekovima protiv bolova, su glavobolja 63 odsto, zubobolja 41 odsto i bolovi u leđima ili zglobovima 32 odsto.

Rumuni drže rekord kada je u pitanju zubobolja, pa njih 66 odsto iz tog razloga često piju lekove protiv bolova, a Špance najčešće u Evropi, muči glavobolja 70 odsto.

U Srbiji 65 odsto građana, uzima lekove protiv bolova zbog glavobolje, 36 odsto zbog zubobolje, 28 odsto zbog bola u leđima 21 odsto zbog prehlade, 14 odsto zbog menstrualnih tegoba. Da nikada ne uzimaju lekove protiv bolova ističe 17 odsto Austrijanaca i 12 odsto Srba.

Neznanje i zablude o lekovima

„Evropljani su pokazali zabrinjavajući nedostatak znanja o lekovima protiv bolova, pa je tako iznenađujuće veliki broj ispitanika jedva bio u stanju da identifikuje ključne karakteristike lekova protiv bolova, koje pritom često upotrebljavaju“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Štadino istraživanje otkriva da čak svaki drugi Evropljanin ne zna da Aspirin ((acetilsalicilna kiselina (ASS), jedan od najčešće korištenih lekova protiv glavobolje, ima i svojstvo razređivanja krvi pa je neophodan oprez naročito ukoliko se Aspirin uzima u kombinaciji sa drugim lekovima i otuda je važno posavetovati se sa lekarom ili apotekarom.

Isto tako 42 odsto Evropljana pogrešno veruje da Paracetamol ima antiupalna svojstva ali ga srećom 79 odsto označava kao sredstvo za snižavanje temperature.

Najzapaženiji nedostatak znanja o zdravlju i lekovima protiv bolova, pokazali su mladi Evropljani, uzrasne dobi od 18 do 24 godine. Tako njih čak 66 odsto nije znalo ni osnovne karakteristike Aspirina, Paracetamola, ili Ibuprofena.

Istraživanje obuhvatilo više od 32.000 ispitanika u 16 zemalja

Već petu godinu zaredom, multinacionalna korporacija Štada, sprovela je ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju. Ovogodišnje online istraživanje obuhvatilo je više od 32 hiljade ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, u 16 zemalja među kojima je i Srbija. Istraživanje se sprovodi kao doprinos zdravstvenoj edukaciji, boljem uvidu u zdravstvene navike i potrebe šire populacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari