U Srbiji počela distribucija vakcina protiv gripa, biće podeljeno skoro 400.000 doza 1Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Distribucija sezonskih vakcina protiv gripa počela je danas a zdravstvenim ustanovama širom Srbije biće podeljeno skoro 400.000 doza.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mreži instituta i zavoda za javno zdravlje biće distribuirano 373.360 doza četvorovalentne vakcine proizvodjača „Sanofi Paster“ kao i 22.640 doza vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Iz Instituta Batut su naveli da bi distribucija vakcina trebalo da bude završena do kraja nedelje i najavili da će vakcinacija protiv gripa biti sprovodjena na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, nadležnim za sprovodjenje imunizacije.

„Podsećamo na značaj vakcinacije protiv gripa kako u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja tako i indirektno u očuvanju zdravlja članova porodice i/ili kolektiva. Naročito ističemo važnost pravovremene vakcinacije svih lica koja pripadaju visokorizičnim grupama stanovništva u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti“, stoji u saopštenju Instituta Batut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.