U Srbiji počeo Međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa 2023, građani pozvani da se uključe 1foto (BETAPHOTO/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije/Filip Jeremić)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je danas građane da se uključe u zajedničku akciju Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC), koju će sprovoditi do 31. januara.

„Zahvaljujući razgranatoj mreži članova, volontera i saradnika i ove godine ćemo se potruditi da obiđemo što više vodenih staništa širom zemlje, da zabeležimo stanje u kojima se nalaze, kao i brojnost ptica na njima“, rekao je predstavnik Društva Marko Šćiban.

Kako je istakao, posebna pažnja će se posvetiti obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji, da bi se održao kontinuitet, a podaci mogli da se uporede.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojedine lokalitete će obilaziti u saradnji sa upravljačima i čuvarima zaštićenih područja i drugim institucijama koje se bave vodama i zaštitom prirode.

Sa brodova, iz automobila ili pešaka brojaće se patke, guske, labudovi, gnjurci, ronci, čaplje, galebovi i druge ptice koje borave na vodama ili uz njih.

„Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji“, kazao je Šćiban.

Premanjegovim rečima, kako bi se olakšale pripreme za terenski rad urađena su video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku.

„Dovoljno je da nam se javite kako bismo vas usmerili ka vašem lokalnom koordinatoru popisa i poslali priručnike. Vrlo je važno da svi volonteri prilikom rada na terenu budu obazrivi i da paze na svoje zdravlje i bezbednost“, napomenuo je Šćiban.

Objašnjeno je da se saznanja do kojih se dolazi kroz ovo istraživanje koriste za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica, lovnih vrsta na međunarodnom nivou i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta biće iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 13. do 16. januara, a tokom celog perioda dokumentovaće i institucijama prijavljivati različite oblike uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.

Za detaljna uputstva može se pisati na imejl adresu: [email protected].

Međunarodni popis ptica vodenih staništa ;najmasovnija je i najstarija aktivnost praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, prvi put organizovana 1966. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari