U Srbiji više od 12.000 slepih i slabovidih 1Foto: Eren Li (Pexels)

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas da u Srbiji živi više od 12.000 slepih i slabovidih osoba i najavilo da će i dalje nastojati da obezbedi veća sredstva za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom, uključujući i republički i pokrajinski savez slepih i slabovidih.

U saopštenju Ministarstva povodom Medjunarodnog dana Brajevog pisma, navodi se da je 2022. godine za ta dva saveza i 45 lokalnih organizacija u njihovom sastavu, Ministarstvo opredelilo 30 miliona dinara, kao i pet miliona dinara za sportsko-rekreativne aktivnosti koje realizuju udruženja slepih i slabovidih.

Ministarstvi je navelo da je Brajevo pismo simbol pismenosti, obrazovanja i uključivanja u društvo, i podsetilo da je adaptirana i opremljena najveća biblioteka za slepe i slabovide na Balkanu: „Dr Milan Budimir“, u Beogradu.

U saoštenju su pomenute i aktivne mere zapošljavanja i podsticanjaa kojima se podržava zapošljavanje slepih i slabovidih osoba.

Brajeva azbuka koja se koristi od 1824. godine je taktilno predstavljanje alfabetskih i numeričkih simbola pomoću šest tačaka za prikaz svakog slova i broja, čak i muzičkih, matematičkih i naučnih simbola, a nazvana je po francuskom pronalazaču tog pisma, Luju Braju (1809-1852).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari