U Srbiji za 37 godina registrovana 4.371 osoba inficirana HIV-om 1Foto: pixabay/ jc_cards

U Srbiji je od 1984. godine do kraja 2021. registrovana 4.371 osoba inficirana HIV-om, od kojih je 2.119 obolelo od AIDS-a, dok je 1.327 umrlo, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve preminule od HIV-a.

Tokom prethodne godine u Srbiji su novootkrivene 172 osobe inficirane HIV-om, 49 osoba je novoobolelo, a 14 umrlo od AIDS-a.

Najveći broj umrlih je među osobama uzrasta od 30 do 49 godina, od kojih su većina muškarci.

„Osnovni cilj strategije i akcinog plana koji je donet 2018. godine jeste da se radi u oblasti prevencije, lečenja, ljudskih prava i smanjenju stigma i diskriminacije. Ove godine u planu je usvajanje novog akcionog plana koji će važiti 2022-2025. godine“, rekla je pomoćnica ministra za zdravlje Jelena Janković.

Ona je istakla da je, zajedno sa udruženjima građana, uz podsku Ministarstva zdravlja i fonda koji podržava sve aktivnosti zemalja u borbi pritiv HIV-a, broj preventivnih usluga u 2021. godini povećan za 30 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Trudnice inficirane HIV-om, kako je danas rečeno, imaju mogućnost da pravovremenim uključivanjem u sveobuhvatni program prevencije prenosa virusa sa majke na dete u potpunosti spreče prenošenje HIV-a na dete.

Od 2005. godine do danas uz pomoć ovog programa rođeno je više od 40 dece koju nisu inficirale HIV pozitivne majke.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“ Danijela Simić rekla je da su u 2021. godini novootkirivene 172 osobe inficirane HIV-om, obolelih je bilo 49, a 14 je umrlo od AIDS-a.

„Cilj je da se što veći broj ljudi testira kako bi se dijagnostikovalo što više inficiranih, da bi prevenirali nove infekcije i da bi redukovali umiranje od AIDS-a“, rekla je Simić.

Prema procenama programa Ujedinjenih nacija za HIV, krajem 2021. godine u Srbiji je bilo 3.600 osoba inficiranih HIV-om, od kojih šestina nije znala da je inficirana.

Od 1997. godine visoko aktivna antiretrovirusna terapija (HAART) je besplatna i dostupna u Srbiji, a svi troškovi lečenja idu na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Lečenje osoba inficiranih HIV-om u Srbiji se sprovodi u skladu sa preporukama Evropskog udruženja kliničara koji se bave AIDS-om i Svetske zdravstvene organizacije.

Jedini način da se HIV otkrije jeste da se osoba testira, jer infekcija virusom može trajati dugo bez simptoma.

Testiranje na HIV u Srbiji je besplatno, dobrovoljno i anonimno, bez lekarskog uputa u svakom institutu ili Zavodu za javno zdravlje kao i u Zavodu za zaštitu studenata u Beogradu.

U poslednjoj deceniji u Srbiji su na listu lekova za prevenciju HIV-a stavljena četiri leka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari