U Srbiji, za pet godina u udesima 16.474 osoba pretrpelo povrede koje su dovele do invaliditeta 1ilustracija Foto: Shutterstock/beton studio

U Srbiji je u poslednjih pet godina 16.474 osoba u saobraćajnim nezgodama pretrpelo teške telesne povrede koje su dovele do trajnog invaliditeta, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Selaković je kazao da je među njima i povreda kičmene moždine, saopštilo je njegovo ministarstvo i dodalo da je on povodom Međunarodnog dana osoba sa povredom kičmene moždine, razgovarao sa v.d. direktorom Agencije za bezbednost saobraćaja Brankom Stamatovićem.

Selaković je kazao da se Ministarstvo trudi da Srbija bude bez barijera u kojoj će, svima omogućiti jednaku šansu u svim segmentima života.

Ukazao je da je u poslednjih pet godina 16.474 osoba pretrpelo teške telesne povrede u saobraćajnim udesima, koje su dovele do trajnog invaliditeta, a među kojima je i povreda kičmene moždine.

Istakao da je jedan od njih Milan Srdić, koji zahvaljujući inicijativi Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom i Ministarstvu unutrašnjih poslova, radi u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Stamatović je naveo da saobraćajne nezgode ne ostavljaju posledice samo na one koji su je preživeli, već i na njihove porodice i čitavo društvo.

On je ukazao na to da troškovi saobraćajnih nezgoda u Srbiji, na godišnjem nivou, iznose oko četiri milijarde evra, što je preko osam odsto bruto društvenog proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari