U studentske domove biće uloženo 48 miliona evra 1Foto: Ministarstvo prosvete

U okviru Projekta „Studentsko stanovanje“ biće uloženo 48 miliona evra u izgradnju novih ili rekonstrukciju postojećih studentskih domova u Srbiji, najavio je ministar prosvete Branko Ružić, koji je jutros prisustvovao raspodeli mesta brucošima u Studentskom domu „Karaburma“.

Ružić je precizirao da se najpre planira izgradnja novog objekta u okviru kompleksa Studentski grad na Novom Beogradu sa 1.000 mesta za smeštaj studenata, kao i završetak studentskog doma u Nišu sa 400 mesta.

„Ovu godinu koristimo za pripremu, a na proleće 2022. bi trebalo da bude raspisan urbanističko-arhitektonski konkurs za Studentski grad, nakon čega sledi priprema projekta za realizaciju, odnosno, izrada projektno-tehničke dokumentacije za novi objekat, dobijanje svih dozvola i izbor izvođača radova“, objasnio je Ružić.

U okviru druge faze projekta „Studentsko stanovanje“ plan je da bude izgrađena nova zgrada u okviru studentskog kampusa u Novom Sadu i rekonstruisan Studentski dom „Karaburma“.

„Studentski dom Karaburma od kada je izgrađen 1978. godine nije ozbiljnije renoviran. Plan je da u rekonstrukciju ovog objekta uđemo nakon što bude završena izgradnja nove zgrade u Studentskom gradu, kao bismo mogli da raselimo studente Karaburme i stvorimo uslove da rekonstrukcija počne“ rekao je ministar Ružić.

Projekat“ Studentsko stanovanje“ biće realizovan od 2022. do 2026. godine i finansiran kreditnim sredstvima Razvojne banke saveta Evrope – CEB sa 32 miliona evra, dok će učešće Republike Srbije biti 16 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.