U Šumadijskom okrugu 160 novoobolelih od korona virusa 1Kragujevac Foto: Beta/Miloš Miškov

Ako je suditi prema poslednjim podacima koji su u kragujevački Institut za javno zdravlje stigli tokom noći izmedju četvrtka i petka, Šumadija i Kragujevac novo su žarište epidemije kovida 19 u Srbiji.

Prema tim podacima, naime, u Šumadiji je od danas 160 novoobolelih od kovida 19, od kojih je čak 111 iz Kragujevca, što je najveći dnevni broj novozaraženih virusom korona u tom gradu od početka epidemije.

Direktor Instuta za javno zdravlje u Kragujevcu Dragana Vasiljevića kaže da je u Aranđelovcu registrovano novih 24 pozitivnih na virus kovid 19, u Kniću sedam, Topoli osam, Rači dva, Batočini šest, Lapovu dva.

Od početka epidemije, u martu, do danas, u Šumadijskom okrugu  su od kovida 19 obolela 1.153 pacijenta, a najviše njih – 929 je iz Kragujevca, gde je do 16. juna bilo tek 68 zaraženih.

U Aranđelovcu je ukupno registrovano 73 pozitivnih na virus korona, u Topoli 31, Rači 29, Kniću 60, Batočini 22, Lapovu devet.

Broj obolelih od kovida 19 u Šumadiji, Kragujevcu i ostalim varošima i mestima ove regije sigurno je, međutim, mnogo veći, pošto se i dalje danima čeka da iz beogradskih laboratorija stignu rezultati više od 1.000  šumadijskih testova.

Laboratorija “Kraguj” kragujevačkog Instituta za javno zdravlje, podsetimo, od 6. jula ne radi PCR analize, zbog servisiranja PCR aparata, pa se brisevi, od tada, šalju u laboratorije Batajnica i Vatreno oko u Beogradu.

U kućoj izolaciji trenutno se na teritoriji Šumadijskog okruga nalazi ukupno 912 osoba, od čega u Kragujevcu 759.

Zbog sve većeg broja novoobolelih, u Kragujevcu će u ponedeljak, 20. jula, početi sa radom  još jedna kovid ambulanta, koja će biti locirana u Zavodu za zdravstvenu zašitu radnika (nekadašnja Zastavina medicina rada).

Ta kovid ambulanta trebalo je da počne sa radom 13. jula, ali je njeno otvaranje odloženo za početak naredne sedmice, od kada će u njoj, prema zvaničnoj najavi, da bude angažovano šest lekara, dva rendgenologa sa tehničarima, osam medicinskih sestara i dva laboranta.

Oni će svakodnevno, od 7 do 20 časova, da zbrinjavaju između 150 i 200 pacijenata. Ukoliko bude potrebe, ambulanta će da produži radno vreme, kako bi mogla da primi još više pacijenata.

Prva kovid ambulanta u Kragujevcu je smeštena u bivšem Antituberkuloznom dispanzeru (ATD) kragujevačkog Doma zdravlja, čiji kapaciteti očigledno nisu dovoljni, pošto epidemiloška situacija u Šumadiji i Kragujevcu postaje sve ozbiljnija.

Prva privremena kovid bolnica u Kragujevcu će, prema odluci Gradskog kriznog štaba, uskoro da bude otvorena na Gradskom sajmištu “Šumadija sajam” na kojem, prema oceni nadležnih u Institutu za javno zdravlje, postoje svi epidemiološki i ostali uslovi za medicinsko zbrinjavanje od 180 do 200 pacijenata.

U toku je obuka 20 lekara i 35 medicinskih tehničara iz šumadijskih domova zdravlja, koji će biti angažovani u privremenoj kovid bolnici na “Šumadija sajmu”, koja će da bude deo kragujevačkog Kliničkog centra u kojem je, prema informaciji iz te ustanove, hospitalizovano 170 pacijenata, od kojih je 92 na nekoj vrsti kiseoničke terapije.

Prva privremena kovid bolnica u Kragujevcu je, prema ranijoj odluci Vlade Srbije, trebalo da bude locirana u  Domu učenika srednjih škola “Artem”, ali se od toga u međuvremenu odustalo, te će ova bolnica da bude smeštena na Gradskom sajmištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari