"U svakoj zemlji Evrope bio bi uhapšen istog sekunda": Sagovornici Danasa o bahatoj vožnji sina Vučićevog kuma 1Foto: Beta/MUP Srbije

Uroš Panić, sin kontroverznog Petra Panića Pane i kumić Aleksandra Vučića, široj javnosti je postao poznat po kršenju zakona, bahatoj vožnji, i bežanju od policije po centralnim beogradskim ulicama. Svoje “dogodovštine” u kojima se vidi kako vređa policiju i prekoračuje dozvoljenu brzinu, redovno kači na društvenim mrežama.

Mup je odreagovao tako što je zaplenio automobil marke „lamborgini“ zbog pomenutog snimka na kojem se vidi da je Panić nasilnički vozio i prozivao pripadnike saobraćajne policije. Tužilaštvo se još nije oglasilo.

Ti snimci se dele na Tviteru i Instagramu, a Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, pozvao je nadležne da reaguju.

“Uređen sistem ne trpi ovakve ispade pojedinaca. Pozivam MUP i pravosuđe da reaguju i pokažu da niko nije iznad zakona”, napisao je Okanović na Tviteru, podelivši snimak Panićeve bahate vožnje.

Sagovornici Danasa saglasni su da tužilaštvo mora da reaguje, i da su video snimci na kojima se jasno vidi kršenje zakona, dovoljan dokazni materijal za pokretanje postupka.

Profesor prava Bojan Pajtić kaže za Danas da je javni tužilac dužan da preduzme krivično gonjenje kada postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo ili da je određeno lice učinilo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

– Snimci pružaju neposredna saznanja o izvršenju više krivičnih dela. Oni predstavljaju dovoljan osnov za dalje postupanje. Po (ne)postupanju tužilaštva u ovakvim situacijama se može doneti zaključak da Srbija danas više liči na Divlji zapad, nego na pravnu državu – smatra Pajtić.

Advokat Čedomir Stojković ističe za Danas da sve može da posluži kao dokaz sem ono što je, samo po sebi ili prema načinu pribavljanja, u suprotnosti sa Ustavom i Zakon o krivičnom postupku.

– U prevodu to znači da ako sebe neko snima dok čini prekršaj ili krivično delo, ili kaže drugome „snimaj me“, ili pristaje na to, nema sumnje da može da se koristi kao dokaz. Isto kao kod Belivuka. Vučić i Vulin su nam gadili dane prikazivanjem snimaka na televiziji iz mobilnog telefona što su kriminalci pravili dok su ubijali žrtve i kasapili ih. Ti video snimci i fotografije se koriste kao dokaz u krivičnom postupku prema Belivuku – kaže Stojković.

On dodaje da je video Panićeve snimke, kao i da je on napravio dokaz protiv sebe koji treba da ga odvede u zatvor.

– Taj klinac koji vozi automobil koji smo mu mi kupili našim ćutanjem na kriminal i korupciju vlasti, automobil vrednosti sedam operacija naše dece koja umiru jer nemaju novac za skupe medicinske operacije u inostranstvu, jer je kriminalnim javnim nabavkama otet od građana i dat Vučićevim kumovima, e taj klinac ne samo da se još i bahati rasipništvom koje bi u normalnom narodu moralo da izazove revoluciju, već još pijan divlja tim automobilom po ulicama dozvoljavajući mogućnost da mu neko dete padne pod točkove auta. Ne ginu naša deca od vozača koji voze Jugo od posla do kuće – ističe Stojković.

On dodaje da bi u svakoj evropskoj zemlji taj mladić bio uhapšen istog sekunda kada bi policija videla taj video snimak.

– Tužilaštvo bi mu odmah tražilo pritvor jer je on opasnost po bezbednost građana. Nikakve razlike nema kada neko divlja ovako automobilom u odnosu na to kada automatskom puškom usred grada ispaljuje rafale na ulici i viče na policiju „uhapsite me ako smete“. Ali tužilaštvo odavno nije u funkciji čuvanja građana, već u funkciji očuvanja sistema korupcije i kriminala koji omogućava da u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope, kum predsednika vozi ni manje ni više lambordžini i da ga niko ne pita od kuda ti to – navodi Stojković.

Prema njegovim rečima, što se zakona tiče, tu nema dileme.

– „Vučićev mali kumić“ je izvršio niz krivičnih dela i prekršaja. Njegova sloboda dokazuje postojanje našeg, kolektivnog zatvora. Dobrovoljnog, ali zatvora – zaključuje Stojković.

Povodom nasilničke vožnje, pretnji i uvreda upućenih policiji, Novi policijsko sindikalni savez uputio je otvoreno pismo ministru policije Bratislavu Gašiću.

Sindikalni savez navodi da se na video snimku jasno vidi i čuje kako se vozač javno hvali bahatom i divljom vožnjom ulicama Beograda u „lamborginiju“, izazivajući policajce da ga zaustave upućujući im pritom pretnje i uvrede.

“Iz navedenog se može videti da postoje osnovi sumnje da je vozač izvršio niz krivičnih dela i prekršaja zbog kojih mora da bude u skladu sa zakonima Republike Srbije procesuiran kako bi se zaštitili životi građana, kao i za primer da drugi učesnici u saobraćaju znaju ako se budu na ovakav način ponašali kakve ih sankcije čekaju u uređenom državnom sistemu”, poručio je sindikat.

Od Gašića zahtevaju izda nalog Upravi saobraćajne policije da identifikuje vozača i vozilo, da u saradnji sa tužilaštvom istog procesuira za niz krivičnih dela uz zahtev za zadržavanje kako ne bi ponovio delo i uticao na svedoke, kao da protiv načelnika PU za grad Beograd i načelnika saobraćajne policije pokrenete disciplinski postupak zbog propusta u radu “a imajući u vidu da ovo nije jedini slučaj sličnog ponašanja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari