U Tirani otvoren kampus Koledža Evrope, lideri EU ukazali na njegov simbolički značaj 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Treći kampus Koledža Evrope zvanično je otvoren danas u Tirani, u sklopu samita Berlinskog procesa, što su prisutni lideri Evropske unije pozdravili kao potez sa velikim simboličkim značajem.

I predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izrazili su nadu da je otvaranje kampusa Koledža Evrope u Albaniji vesnik ulaska Zapadnog Balkana u EU.

Mišel je ukazao da je u Tirani danas otvoren prvi novi kampus Koledža Evrope posle 1992. godine, kada je u Poljskoj otvoren drugi kampus, „u vreme kada se ceo Zapadni Balkan priprema za budućnost u EU“, kao što su se 1990-ih pripremale zemlje Centralne Evrope.

„Ovaj kampus će približiti region i EU i doprineti zajedničkoj evropskoj budućnosti. Ovo otvaranje ima veliki simbolični značaj“, naveo je Mišel.

I Fon der Lajen je uputila sličnu poruku, navodeći da je ubrzo posle otvaranja kampusa u Poljskoj usledio ulazak te i drugih centralnoevropskih zemalja u EU i izrazila nadu da će isto biti i sa Zapadnim Balkanom posle otvaranja kampusa Koledža Evrope u Albaniji.

Kampus u Tirani je treći u sastavu Koledža Evrope, prvi je otvoren u belgijskom Brižu, a drugi 1992. u varšavskom naselju Natolin.

I Fon der Lajen i Mišel su istakli da je otvaranje kampusa u Tirani ideja koja je potekla od albanskog premijera Edija Rame na samitu Zapadnog Balkana u Tirani u decembru prošle godine, i ocenili da je projekat realizovan mnogo brže nego što su očekivali.

Rama je zahvalio Uniji na prihvatanju njegove ideje i rekao da je EU „veliki blagoslov“ za sve zemlje Zapadnog Balkana jer je izgradnja demokratskih institucija nemoguća bez njene pomoći.

Rektorka Koledža Evrope Federika Mogerini, bivša šefica evropske diplomatije, kazala je da će aktivnosti u kampusu u Tirani početi u septembru naredne godine, na početku školske 2024/2025. godine, i da će u fokusu tog ogranka biti evropska transformacija i integracija, sa fokusom na Jugoistočnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari