U toku energetska sanacija zgrade Narodne biblioteke u Užicu 1Foto: N. Kovačević

U toku je energetska sanacija zgrade Narodne biblioteke u Užicu, koja je pod zaštitom države kao deo jedinstvene arhitektonske celine Trga partizana.

Radovi, za koje je pribavljena saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, odvijaće se fazno tokom ove i naredne godine.

Ceo projekat, kako je za Danas rekla Dušica Murić, direktorka te ustanove, vredan je 57 miliona dinara i njime je, uz poštovanje prvobitnog izlgleda tog zdanja, planirana obnova kompletne fasade i zamena stolarije.

Do kraja ove godine u planu je da se završe radovi koji su počeli pre neki dan, a finansiraju se sa 10 miliona dinara iz gradskog budžeta.

„Zamenjena su ulazna vrata i deo stolarije, a radovi će se nastaviti, nakon isporuke specijanih profila prozora koji su neophodni jer je zgrada pod zašitom“, objasnila je direktorka i navela da biblioteka radi redovno.

Ona je dodala da će druga faza zamene stolarije uslediti naredne godine, za šta je u gradskom budžetu planirano 13 miliona dinara.

U gradskoj upravi navode da je užička biblioteka jedan od objekata javne namene u gradu koji je obuhvaćen energetskom sanacijom.

Podseća se na to da je sredstvima iz gradskog budžeta, resornih ministarstava i donatora u ovoj godini zamenjen deo stolarije Narodnog muzeja Užice, a potpuno je energetski sanirano nekoliko vrtića i škola.

U narednoj godini, kako se najavljuje, uslediće energetska sanacija zgrade „Prve osnovne škole kralja Petra II”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari