U toku izgradnja odbrambene linije na levoj obali Save 1Foto: Pokrajinska vlada

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović obišli su danas radove na izgradnji odbrambene linije na levoj obali reke Save, u delu od Hrtkovaca do Jarka, koja treba da štiti okolna naselja od visokih voda.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, za izgradnju odbrambene linije u dužini od tri kilometra, koju čine betonski zid i zemljani nasip, JVP „Vode Vojvodine“ su obezbedile 130 miliona dinara. Planirano je da će, kada radovi na rečnoj obali budu završeni, ovaj deo obale Save biti nadvišen od jednog do 2,5 metara.

Mirović je podsetio da su 2014. godine na pozicijama na ovom delu savske obale na sremskoj i mačvanskoj strani bile krizne tačke, te da je godinu dana unazad pripremana projektna dokumentacija.

„Vode Vojvodine, sa svojim izvođačima, ove izvode radove u više faza. Radovi u prvoj fazi su već pri kraju, a pripremljena je projektna dokumentacija i za ostale tri faze“, kazao je Mirović i dodao da će krajem marta biti održana sednica Skupštine Vojvodine na kojoj će, veruje, biti obezbeđena dodatna sredstva da se makar dve od preostale tri faze realizuju u toku ove godine.

Mirović je rekao da to znači da ćemo kada je reč o odgovornosti Pokrajinske vlade, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, i sa jedne i sa druge strane Save, u ovoj i narednoj godini imati potpuno obezbeđenu liniju i nasip, što će omogućiti da predupredimo situacije koje smo imali u 2014. i ranijih godina i da obezbedimo sigurnost kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima, kućama i stanovništvu.

„To znači da nisu tačne pojedine izjave onih koji se paušalno bave ovom temom da država ništa nije radila od 2014. godine do danas. Radila je, i da nije na vreme projektovala, obezbedila sredstva, uvodila izvođače, ne bismo imali ni fazne radove koje ovde vidimo“, naglasio je Mirović.

U toku izgradnja odbrambene linije na levoj obali Save 2
Foto: Pokrajinska vlada

Ministar Nedimović je izjavio da je ovde 2014. godine bilo mesto sa koga je uziman pesak da bi se branio dobar deo mitrovačke i rumske opštine.

„Mislim da je ovaj vodoprivredni objekat koji se gradi dokaz koliko se radilo od tada. Zajedničkom koordinacijom Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade činimo da i levu i desnu obalu Save učinimo bezbednom i mogu da kažem da smo u odnosu na maj 2014. godinu, a bio sam akter svega toga, mnogo bezbedniji i daleko se otišlo u pogledu planiranja“, rekao je Nedimović.

Obilasku su prisustvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, predsednika Opštine Ruma Slađan Mančića, gradonačelnika Sremske Mitrovice, Vladimir Sanader i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari