U Toplici bespravno posečeno 4.280 kubnih metara šume 1Ilustracija: Nenad Kovačević

Ove godine je bespravno posečeno 4.280 kubnih metara šume iz područja pod upravom Šumskog gazdinstva „Toplica“, izjavio je za Agenciju Beta Stojan Bijelić iz tog gazdinstva.

Pod upravom „Toplice“ je 68.514 hektara šume u pet opština Topličkog okruga: Kuršumliji, Blacu, Prokuplju, Žitoradji i Merošini.

Bijelić je rekao da je najveće šteta u šumama uz administrativnu liniju s Kosovom, gde je ove godine posečeno čak 3.567 kubnih metara drva.

„Na tom području se konstantno šuma bespravno seče i ne vidim način da se tome stane na put“, kazao je Bijelić.

Tamo na 21.186 hektara rastu stoletne uglavnom bukove i hrastove šume. Teren duž više od 100 kilometara administrativne linije  je nepristupačan, te ga je teško kontrolisati.

„Šumokradice koje dolaze uglavnom s druge strane administrativne linije, iz opštine Podujevo, ne boje se ni Vojske Srbije, ni policije koje, kontrolišu taj deo“, tvrdi Bijelić.

Oni su, rekao je on, „specijalizovani za kradju“, dobro opremljeni vozilima, motornim testerama i drugom opremom, tako da seku drva „munjevitom brzinom i teško ih je uhvatiti na delu“.

Na širem području Topličkog okruga ove godine je bilo i drugih šumskih kradja, te su u topličkom kraju bespravno posečena 693 kubna metra drva.

Šumokradice čine ne samo ekonomsku, već i ekološku štetu koja je neprocenjiva, jer seku uglavnom mlada stabla i bez ikakvog reda, rekao je Bijelić.

Ko bude uhvaćen u bespravnoj seči, za načinjenu štetu do jednog kubika drva podnosi se prekršajna prijava, a za veće količine bespravno posečene šume i krivična.