U ulici Đure Salaja u Zaječaru posečen drvored 1FOTO: Mikica Andrejić

Izgradnja trgovinskog kompleksa „Capitol park“ u Zaječaru otpočela je na parceli koja se nalazi na uglu ulica Čupićeve i Đure Salaja.

Kako je u okviru kompleksa planira izgradnja četiri slobodnostojeća objekta namenjenih za tvrgovinu na malo, ali i velikog broja parking mesta, raščišćavanje terena uveliko je otpočelo, prenosi Zaječar Online.

Svoj danak budućeg uređenog prostora na mestu nekadašnje fabrike „Arsenije Spasić“ osim oronulih zidina sada već bivše fabrike, sinoć je platilo i nekoliko lipa, koje su posečene do zemlje.

Prema urbanističkom projektu za izgradnju „Ritejl parka“ koji je dostupan na sajtu grada  na mestu posečenog drvoreda u ulici Đure Salaja naćiće se moderan i uređen parking prostor sa nekoliko desetina parking mesta dimenzija 5×2,50 metara.

Crvenom bojom uokviren je deo gde je posečeno drveće, zarad izgradnje parking prostora

Prema podacima iz urbanističkog projekta, na otvorenom parkingu u okviru parcele (prema normativu 1 parking mesto na 50 kvadratnih metara prodajnog prostora i trgovinskih sadržaja) biće ukupno 214 parking mesta, od čega će 5 % parking mesta biti namenjeno osobama sa posebnim potrebama (6 duplih parking mesta dimenzija 5,90×5 metara).

Pomenuta stabla od jutros se uklanjaju, a prostor rasčišćava.

Radnike smo zatekli oko podneva na licu mesta.

Drveće pravilo veliku hladovinu

Stanari stambene zgrade „Dva brata“ sa velikom zabrinutošću posmatrali su jučerašnju seču drveća.

Prema rečima starijih žitelja ovog stambenog objekta drveće je čini se bilo tu oduvek, držalo je hladovinu i štitilo od sunca automobile koje su stanari tu parkirali, jer u pomenutom delu grada i oko zgrada ne postoji dovoljno garažnog prostora.

Stanari naselja „Dva brata“ svesni su toga da je seča drvoreda bila neminovnost, kako bi se na pomenutom prostoru izgradio uređen parking prostor.

Samo se nadaju da će oko tržnog centra na adekvatan način biti uređene i zelene površine i posađena nova stabla drveća, jer je u već dovoljno zagađenom Zaječaru kiseonik blago koga se ne treba tako lako odreći!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari