Živojin Rakočević: U UNS-u nema dijaloga, zato se raspada 1Živojin Rakočević Foto: Radio KiM

UNS je izgubio minimum sposobnosti za dijalog i zato se sada raspada.

Poslednje sednice Uprave obeležene su ograničavanjem slobode govora i videlo se da tako dalje ne može. Zato je i nastala i ova farsa oko izbora predsednika koja liči na kampanju u političkoj stranci. Kolektivna učlanjenja, kakvih nije bilo od Drugog svetskog rata, su poraz slobodnog udruživanja, pritisci, pozivi, mobilizacija, preko šest stotina delegata u doba korone na jednom mestu… Čitave redakcije po direktivi dolaze u hotel „Jugoslavija“ da reše sudbinu jedne smešne fotelje“. Tako je novinar i pisac Živojin Rakočević, kandidat za prvog čoveka UNS-a, ocenio aktuelne sukobe među delovima rukovodstva i članstva tog strukovnog udruženja, pred izbornu Skupštinu zakazanu za subotu, kada će se birati novi predsednik.

Druga struja na unutrašnjim izborima, okupljena oko aktuelnog predsednika i kandidata za još jedan mandat – Vladimira Radomirovića, osporila je Rakočevićevu kandidaturu, ocenivši je kršenjem odredbi Statuta UNS, po kom on, kao istovremeno javni funkcioner, odnosno direktor Doma kulture Gračanica, ne može biti biran na čelo profesionalnog udruženja. Mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije da vršenjem te dve funkcije Rakočević ne ulazi u sukob interesa, većinska struja nije uzela u obzir. Pozicija predsednika profesionalnog udruženja svakako neće ugroziti vodeću funkciju u domu kulture, ali bi funkcioner državne institucije na čelu novinarskog udruženja, itekako značio mešanje politike vlasti u nezavisan rad profesionalne asocijacije, pa Agencija, kao nezavisni državni organ, ne bi smela da se meša u rad UNS-a, ocenili su pojedini članovi njegovog rukovodstva.

* Da li se vlast na bilo koji način umešala ili se meša u proces izbora rukovodstva UNS-a i uopšte rad udruženja?

– Ja dolazim sa krajnje margine našeg javnog života i ne pripadam prestoničkim intelektualcima opšte prakse, pa to ne znam. Sigurno je da mediji u vlasništvu porodica pojedinih političara kolektivno dolaze da glasaju, i da su sa marginalnim udruženjima postignuti dogovori da se na takav način legalizuju preko UNS-a. Za april i maj stiglo je oko 400 prijava za članstvo u UNS-u, a u poslednje dve godine 340. To nam sve govori. Uticaj političkog diskursa u delovanju vidim u napadima na Budimira Ničića, Nina Brajovića i mene jer smo predstavljeni kao izdajnici, saradnici haških optuženika i nacionalnih interesa. Lakrdija i glupost.

* Kako ocenjujete rad udruženja za vreme trajanja mandata Vladimira Radomirovića? Šta bi se izmenilo Vašim izborom za predsednika UNS-a?

– Ne mogu ja da ocenjujem Radomirovića jer su se on i grupa oko njega direktno okomili na ličnosti koje ne misle kao oni. Godinu dana nije donesena nijedna normalna odluka u UNS-u, napadane su kolege bez potrebe, osuđivane čitave redakcije i iznošene osude i stavovi koji su izvan profesije i zaštite kolega. Što se mene tiče i mog mandata, stvari su potpuno jasne: kandidujem se da bi progovorile male redakcije – Slobodan Ćirić iz Valjeva, Jasmina Stojković iz Gračanice, Jelena Spasić iz Beograda ili Olivera Kovačević sa RTS-a. Oni i njihovi različiti glasovi će biti predsednici a ne ja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.