U užičkom soliteru iz slavina tekla prljava i topla voda, stanari sumnjiče komšiju 1Foto: Privatna arhiva

Stanari solitera u centru Užica, u Ulici Nikole Pašića na broju 38, jutros su bili u čudu kada je iz slavina u njihovim stanovima potekla prljava i topla voda.

Ekipa užičkog Vodovoda je reagovala i utvrdila da problem nije u vodovodnom sistemu, već da zamućena voda potiče iz instalacija za grejanje.

Vodvod je prevenitvo isključio vodu, a stanari tvrde da je krivac za to jedan od njihovih komšija.

Oni navode da je komšija, navodno, toplu vodu iz radijatora u svom stanu sproveo cevima do bojlera u kupatilu, kako bi uštedeo elekričnu energiju.

To je, kako za Danas ističu u upravi užičkog JKP Gradska toplana, najstože zabranjeno i kažnjivo.

Nelegalno majstorisanje komšije, najverovatnije, izazvalo je tehnički problem u instalacijama, zbog čega se prljava voda iz sistema za daljinsko grejanje pomešala sa vodom iz gradskog vodvoda, pa je iz slavina potekla prljava i  topla voda.

U užičkom soliteru iz slavina tekla prljava i topla voda, stanari sumnjiče komšiju 2
Prljava voda iz slavine/ Foto: Privatna arhiva

„Postoji sumnja da je neko u našoj zgradi povezao sistem grejanja sa svojim bojlerom, kako bi štedeo struju i tako grejao vodu. Navodno je popustio neki ventil, pa je voda iz sistema za grejanje ušla u vodovodni sistem“, objašnjavaju za Danas ogorčeni stanari.

„To je prostakluk. Šta sve ljudima neće pasti na pamet. Boga pitaj šta je taj sve improvizovao u svom stanu“, dodaju stanari solitera od 17 spratova i oko sto stanova.

Oni su jutros, oko devet časova, alarmirali JKP Vodovod, čija ekipa je utvrdila da od šest vertikala u toj zgradi, samo u dve teče zamućena i topla voda iz slavina i da problem nije u sistemu za vodosnabdevanje.

„To nam je ukazalo da postoji problem na unutrašnjim instalacijama zgrade. U dogovoru sa upravnicom zgrade, prevetnivno smo zatvorili vodu za ceo soliter, kako bismo sprečili da takva voda dalje prodire u naš sistem“, objasnio je za Danas Duško Ljujić, direktor JKP Vodovod.

Voda je, kaže, nakon nekoliko sati puštena, na zahtev upravnice zgrade jer su, ona i stanari, kako pretpostavlja, problem locirali i rešili.

Branko Filipović, direktor JKP Gradska toplana, navodi za Danas da je strogo zabranjeno da se topla voda iz radijatora i drugih instalacija daljnskog grejanja doprema do bojlera.

„Ukoliko je to neko od starana učinio, to jeste nezakonito. Međutim, nemamo mogućnost da to proverimo, dok nam vlasnik ne odobri da uđemo u njegov stan. Ako je neko uradio tako nešto, mala je verovatnoća da će pustiti našu ekipu u svoj stan“, ocenjuje za Danas Filipović.

On je istakao da je grejanje u toj zgradi sve vreme normalno funkcionisalo jer, objašnjava, nije bilo povećane potrošnje vode, promena pristiska u sistemu i drugih parametara koji bi ukazivali na problem u instalacijama za grejanje.

Upravnica zauzeta  

Upravnica zgrade, na pokušaje Danasa da sazna uzrok incidenta i to da li će se pokrenuti postupak protiv stanara koji se sumnjiči da ga je izazvao, kazala je da je „zauzeta upravo tim problemom i da će se kasnije javiti“, ali do slanja ovog teksta nije se javila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari