U Valjevu kreću istražne bušotine za litijum, meštani blokirali put (VIDEO) 1Foto: Printscreen/KreniPromeni

Kako javlja organizacija Kreni-Promeni, u Valjevu su u toku istražna bušenja kao priprema za rudarenje litijuma, ali su meštani blokirali put kako bi sprečili nastavak radova.

„Ukoliko vlast želi da se smire tenzije, jedini način je usvajanje narodne inicijative o zabrani iskopavanja bora i litijuma. U suprotnom mira biti neće“, napisali su iz Kreni-Promeni na svojoj Fejsbuk stranici.

Oni su objavili snimak na kome se vidi da su meštani namerili da automobilima spreče dalje intervencije.

Ranije danas, Savo Manojlović javio je putem Tvitera da je u toku blokada puta kod Valjeva.

Krajem godine, meštani sela u dolini Kolubare su na protestu u Lukavcu kod Valjeva zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Evro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

Oni su tom prilikom zatražili „bezuslovni prestanak istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije radi sprečavanja daljih nezakonitih aktivnosti Evro litiijuma Balkan kako bi se zaustavilo i sprečilo dalje trovanje naših plodnih oranica i reka vodom iz bušotina te kompanije i hitno oduzimanje odobrenja za geološka istraživanja Evro litijum Balkan zbog kršenja zakona o rudarstvo i geološkim istraživanjima“.

„Ako se dozvoli da se u Loznici, na Jadru i u Valjevu otvore rudnici i uz njih hemijski kombinati za preradu rude litijuma i bora, to će biti prvo mesto na kugli zemljaskoj izvan Kine u kojem se litijum prerađuje“, poručio je tada advokat Sreten Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari