U Vojvodini još ima mesta gde su šume retkost: Koje opštine imaju najmanje površine pod drvećem 1Foto: JP Vojvodinašume

Najmanju površinu pod šumama u Vojvodini imaju opštine Temerin, Srbobran i Mali Iđoš, sa svega nekoliko hektara i promila pod šumom.

Iako su ove činjenice poznate decenijama i stalno se priča o pošumljavanju, izgleda da su planovi jedno a stvarnost drugo. Šuma još nema dovoljno.

Na Šumarskom fakultetu u Beogradu predlažu da se nove šume sade u formi zaštitnih pojaseva, što bi neznatno smanjilo poljoprivredne površine, ali bi doprinelo boljoj plodnosti zemlje.

„Pošumljavanjem bi se smanjila površina poljoprivrednog zemljišta za 1,5 do dva odsto, ali bi se za 15 do 20 odsto povećali prinosi, usled uvećane plodnosti zemljišta. Na području Vojvodine je izražena eolska erozija, odnosno erozija izazvana dejstvom vetra, koja deluje na najplodnije obradive površine. Zato bi vrhunski ekološki i privredni cilj Vojvodine trebalo da bude uspostavljanje 180.000 hiljada hektara novih šuma“, naveo je u podršci inicijativi Mreže „Pošumimo Vojvodinu“ Ratko Ristić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Kako je objasnio, višeredni šumski zaštitni pojasevi su idealni za smanjenje zagrevanja, ali i da se da se unutar njih uspostave pešačke, trim i biciklističke staze i ostali sportsko-rekreativni sadržaji.

Da je sadašnja pošumljenost Vojvodine od sedam odsto nedovoljna, slažu se svi, i stručnjaci i laici.  Poseban problem je neujednačenost zelenog pojasa.

Najviše šuma ima na jugu i zapadu, u velikim kompleksima na Fruškoj gori i Vršačkim planinama, u sremskim i bosutskim šumama, Koviljsko-petrovaradinskom ritu, Gornjem Podunavlju, u Deliblatskoj i Subotičkoj peščari i duž velikih reka Tise, Tamiš.

„Van ovih, po površini relativno malih područja, veći deo Vojvodine je gotovo potpuno ogoljen, sa tek nekoliko promila površine pod šumama“, objašnjavaju u Mreži „Pošumimo Vojvodinu“.

Od 45 opština i gradova, koliko ih se nalazi u AP Vojvodini, 31 opština ima šumovitost ispod proseka od 7 odsto, a 14 opština ima šumovitost jedan odsto.

Najveću površinu pod šumama imaju opštine Šid, Kovin i grad Sremska Mitrovica, a najvišu šumovitost imaju opštine Beočin, Sremski Karlovci i Šid, svaka više od 30 odsto.

Kako nam objašnjava Dejan Maksimović iz Eko centra „Stanište“ iz Vršca, da bi se u Vojvodini postigla optimalna šumovitost od 14 odsto, treba podići još oko 170.000 hektara novih šuma i zaštitnih pojaseva.

„Šuma i zelenih pojaseva treba da bude duplo više nego što ih ima sada. Za ovakav poduhvat, stručnjaci procenjuju, potrebno je 100 miliona kvalitetnih i ekološki prihvatljivih sadnica, različitih vrsta drveća“, objašnjava Maksimović.

Prema podacima mreže „Pošumimo Vojvodinu“ , koja je istraživala kako se planiralo i koliko finansiralo pošumljavanje u AP Vojvodini u poslednjih osam godina, na pokrajinskom i lokalnom nivou, kroz primenu Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, najviše su se finansirali šumski putevi a namanje pošumljavanje.

„Sredstvima Fonda za šume Vojvodine podignuto je samo oko 1.100 hektara novih šuma u poslednjih 8 godina, jer na konkursima Fonda za pošumljavanje ima samo po nekoliko prijava godišnje. Zato najveći deo novca planiranog za ovu aktivnost ostaje neiskorišćen. To pokazuje da novac nije presudan, već da postoje drugi, sistemski problemi, koji pošumljavanje onemogućavaju“, upozorava Dejan Maksimović.

O tome da se novac za pošumljavanje nenamenski troši po opštinama, da samo dve opštine u Vojvodini imaju program korišćenja sredstava od naknade za korišćenje šuma a da samo jedna ima višegodišnji plan pošumljavanja, o čemu je Danas već pisao,

„Prostornim planovima uopšte nije planiralo povećanje površina pod šumama, a ispod jedne petine njih podiže vetrozaštitne pojaseve sa simboličnim iznosima novca“, kaže sagovornik Dejan Maksimović

Rešenja za ove probleme postoje. U nameri da ukaže na ova rešenja, Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ je pokrenula kampanju za izmene nekoliko zakona kojima će se omogućiti masovnije pošumljavanje u AP Vojvodini, a sve više javnih ličnosti podržava ovaj poduhvat.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari