U Vranju 41 izbeglica iz Ukrajine: Narod im je pomogao i učinio da se osećaju dobrodošlim 1Foto: Dušan Pešić

Izbeglice iz Ukrajine smeštene u Centru za azil u Vranju juče je obišao komesar za izbeglice Vladimir Cucić, zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuelom Žofreom, ambasadorom Finske Kimom Ladevirtom, ambasadorom Poljske Rafaelom Perlom, zamenikom ambasadora Francuske Fatihom Aksalom i zamenikom ambasadora Ukrajine Markom Martinjukom.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre izrazio je zadovoljstvo što su izbeglice iz Ukrajine u Vranju dočekane dobrodošlicom od lokalnog stanovništva.

„Srbija je obezbedila je infrastrukturu i sistem za pružanje pomoći i zbrinjavanje izbeglica, ali je i običan narod prigrlio izbeglice, učinio da se osećaju dobrodošlim i pružio im neophodnu pomoć. Izbeglicama je omogućeno, kao i u EU, da imaju pristup obrazovanju, zdravstvenom sistemu i tržištu posla“, istakao je Žofre.

Visoki funkcioner EU rekao je da Srbija ima iskustva sa izbeglicama iz rata na prostoru bivše Jugoslavije iz devedesetih, ali i sa migrantskom krizom od pre nekoliko godina.

„Blisko sarađujemo sa Komesarijatom za izbeglice u Srbiji kome smo pomogli da Srbija uspostavi human sistem za zbrinjavanje izbeglica i rešavanje njihovih problema. EU će nastaviti da radi sa Srbijom, već smo u prošlosti dali 120 miliona evra i spremni smo da damo još dodatnih 57 miliona evra u te svrhe“, poručio je Žofre.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić izjavio je da je boravak u Srbiji prijavilo 5.698 izbeglica iz Ukrajine, a da se u smeštajnim kapacitetima Komesarijata za izbeglice i migrante nalazi nešto više od 50 ljudi.

Dodao je da je Srbija „spremna da primi i više izbeglica nego što u ovom trenutku ima smeštajnih kapaciteta“.

Cucić je rekao da je 41 izbeglica iz Ukrajine smeštena u Centru u Vranju, a još devet ili 10 u Obrenovcu, kao i da je najveći broj ljudi u privatnom smeštaju.

„Srbija je spremna da, na način na koji je to radila od 2015. sa ponuđenih 6.000 smeštajnih kapaciteta, primi mnogo više izbeglica, ako na to bude zamoljena i to ćemo, kao i do sada, uraditi u saradnji sa EU“, rekao je Cucić.

On je naglasio da Srbija daje sve od sebe, nema čega da se stidi, ni kvaliteta onog što nudi, ni broja onih koje je spremna da primi.

„Srbija je prva zemlja van EU, ako ne i jedina, koja se pridružila direktivi EU što se tiče zaštite prava izbeglica, a na žalost to su u ovom trenutku naša braća Ukrajinci. Hvala EU, bez čije pomoći ne bi bilo moguće da napravimo humane uslove, da deca idu u školu, imaju zdravstvenu i svaku drugu zaštitu“, poručio je Cucić.

Zamenik ambasadora Ukrajine u Srbiji Marko Martinjuk zahvalio je Srbiji i građanima Vranja na gostoprimstvu izbeglicama iz njegove zemlje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na osebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari