U Vranju obeležen Dan pobede nad fašizmom: "Da čuvamo svoju slobodarsku tradiciju" 1Foto: Dušan Pešić

Komemorativnim skupom kraj Spomenika revoluciji ispred Pedagoškog fakulteta, u Vranju je obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vence i cveće na Spomenik revoluciji položili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant 4. brigade Kopnene vojske, brigadni general Novica Petrović sa saradnicima, narodni poslanik Milan Ilić, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković, zamenik predsednika gradske opštine Vranjska Banja Marko Nikolić, načelnik Policijske uprave u Vranju Saša Nedeljković sa saradnicima, načelnik Centra BIA u Vranju Milan Jovanović, sa saradnicima i delegacije brojnih udruženja.

Gradonačelnik Milenković rekao je da to nije bio samo sukob nacističke Nemačke i njenih saveznika sa ostatkom sveta, odnosno sukob dva velika vojna bloka, već je to bio „pokret koji je udario u temelje nezavisnog i slobodoljubivog sveta“.

U Vranju obeležen Dan pobede nad fašizmom: "Da čuvamo svoju slobodarsku tradiciju" 2
Foto: Dušan Pešić

„Svedočimo poslednjih godina, brojnim pokušajima revizije i prekrajanja istorije. Njihov je cilj da se umanji značaj Srbije i srpskog naroda u borbi protiv fašista, iako su istorijske činjenice potpuno drugačije. Nijedan drugi narod nije toliko stradao kao srpski. I upravo zato, što smo svoju slobodu platili krvlju, mi nemamo drugi izbor od prava da svoju nezavisnost branimo po svaku cenu. Mi nemamo drugi izbor nego da svoju bogatu slobodarsku tradiciju negujemo i čuvamo. I na kraju, nemamo drugi izbor, jer rezervnu otadžbinu nemamo. Na kraju puta uvek je Srbija“, istakao je Milenković.

O genocidnom karakteru fašističke Nemačke i ogromnim razaranjima u Drugom svetskom ratu govorio je i profesor istorije u Gimnaziji „Bora Stanković“, Nenad Stojiljković.

U programu su učestvovali i gimnazijalci Milica Stanković, Leonora Ristić, Đorđe Antić i Mihajlo Stanisavljević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari