U Vranju održan okrugli sto o kulturnoj diplomatiji između Bugarske i Srbije i ulozi mladih 1Foto: Grad Vranje
,,Bugarsko-srpski centar u Vranju je veoma dobra građanska inicijativa. To se pokazalo radom i rezultatima koji su svaki put sve bolji. Imao sam prilike da učestvujem u ovom projektu i podržim mlade ljude koji imaju volje da razmenjuju svoja iskustva, mišljenja, da uče o kulturi i bugarskog i srpskog naroda, kao i da se druže pre svega i pravaje stvar što su upravo mladi ljudi nosioci ovakvih projekata. I naravno da će grad Vranje i lokalna samouprava uvek podržati takve inicijative“, istakao je Milan Ilić, pomoćnik gradonačelnika Vranja.
O značaju međunarodne kulturne saradnje za unapređenje bilateralnih odnosa Bugarske i Srbije govorili su Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji i Dimitar Canev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu.
,,Mladi – neizostavna kartika u građenju evropske budućnosti Balkana“ i ,,Saradnja Srbije i Bugarske u oblasti turizma i omladinske politike“ bile  su teme o kojima je govorila Ivana Antonijević, pomoćnica ministra turizma i omladine u Vladi Republike Srbije, dok je Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u republičkoj Vladi, govorio o kulturnoj diplomatiji  kao „instrumentu za borbu protiv predrasuda i diskriminacije“.
U radu skupa učestvovala je i Vesna Marinković Stanković, voditelj Likovne radionice Narodnog univerziteta, koja je govorila o već tadicionalnom učešću bugarskih umetnika na Međunarodnoj likovnoj koloniji u Vranju, kao i predstavnici škola sa područja Pčinjskog okruga, Leskovca, Pirota i Dimitrovgrada. Prisutni su imali prilike da vide i izložbu dela nastalih na jednoj od radionica u okviru ovog projekta.
„Mi smo sa Bugarsko-srpskim centrom potpisali sporazum o saradnji i oni imaju naše čvrsto obećanje da ćemo i u budućnosti podržati ovakve, kao i projekte koji se tiču nekih drugih oblasti. Verujem da možemo da postignemo mnogo bolju saradnju na polju kulturne razmene, a Bugarsko-srpski centar jeste jedna od poluga za ostvarivanje saradnje takve vrste“, istakao je pomoćnik gradonačelnika Milan Ilić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari