U Vranju održano suđenje četvorici osumnjičenih za lepljenje plakata sa likom Verana Matića 1Bez okupljanja danas pred sudom u Vranju. Foto:V.R./Danas

„I ranije sam kao novinar dobijao pretnje, ali nikada ovakve, koje sam dobio od višestruko osuđivanog lica kakav je Dejan Nikolić Kantar iz Vranja. Sve je počelo nakon što je pod pritiskom ugrožen rad Ok radija na koje sam reagovao kao predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara“, rekao je, između ostalog, u svom iskazu na današnjem glavnom pretresu u Osnovnom sudu u Vranju Veran Matić.

Matić je potom naveo da je „usledilo je Nikolićevo hapšenje, pa i suđenje povodom oštećenja imovine i pritisaka na vlasnicu OK radija Oliveru Vlatković“.

„Tada su mi u sudnici ponovo od strane Nikolića upućene pretnje, a prethodno je grad bio oblepljen plakatima sa mojim likom. Na ovaj način ja sam targetiran kao meta Nikolića i plaši me taj kontinuitet kome smo izloženi ja i moja porodica. Bojim se da ono što je naumio ovaj Vranjanac i ne uradi“, kaže Matić.

Na glavnom pretresu pred sutkinjom Osnovnog suda u Vranju Ankicom Đorđević, svoje iskaze dali su u četvorica muškaraca iz okoline Preševa, koje optužnica Osnovnog javnog tužilaštva tereti da su lepljenjem sedamdesetak plakata na kojima je bio lik Verana Matića počinili krivično delo ugrožavanja sigurnosti, zbog čega im je određen pritvor.

Behar Saliji, Zijadin Ilijazi, Ćemalj Rahimi i Elvir Iljazi, priznali su da su lepili plakate u centru Vranja, ali da „nisu znali o kome se radi i da su grad plakatirali misleći da se radi o najavi koncerta“.

Sva četvorica rekli su da ne poznaju Verana Matića, kao i „da ne znaju čime se on bavi“.

Prema njihovim iskazima pred sudom, oni su od „nepoznatog lica dobili plakate i sto evra da ih izlepe u centru Vranja što su i učinili“.

Branilac optuženih advokat iz Vranja Milan Đorđević, osporio je optužni predlog tužilaštva navodeći da u „učinjenom delu nije bilo pretnje na život i telo oštećenog našta ukazuje i činjenično stanje utvrđeno tokom istražnog postupka“, što je sud odbio pa su saslušani optuženi i oštećeni Veran Matić.

Zamenica Osnovnog javnog tužilaštva Ivana Jovčić detaljno je ispitivala optužene u vezi sa lepljenjem plakata, od koga su ih dobili i da li govore srpski jezik.

Glavni pretres se odvijao uz sudskog tumača za albanski jezik što je dodatno produžilo njegovo trajanje, na skoro četiri sata.

Sud je usvojio zahtev OJT da se 2. septembra pred sudom saslušaju dvojica pripadnika MUP, pa će tako četvoro optuženih ostati do tada u pritvoru, iako se tome protivio njihov branilac.

Za razliku od prethodnog suđenja Dejanu Nikoliću Kantaru, ovoga puta pretres u velikoj sali Osnovnog suda u Vranju protekao je uz prisustvo novinara i članova poridice optuženih, a nije bilo okupljanja građana  ispred zgrade suda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari