U zaječarskom Crvenom krstu održana diskusija “Zdravo starenje i međugeneracijska solidarnost u borbi protiv nasilja nad starijima” 1Foto: M.S./ Danas

Crveni krst Zaječar organizovao je grupnu diskusiji pod nazivom “Zdravo starenje i međugeneracijska solidarnost u borbi protiv nasilja nad starijima”.

Kako su iz Crvenog krsta u Zaječaru kazali za Danas, događaj je imao za cilj da okupi predstavnike svih generacija, kako bi razgovarali o značaju međugeneracijske solidarnosti, socijalnim normama, percepciji nasilja nad starijima i načinima da se ono predupredi kroz zajednički, solidaran napor među generacijama i potrebi prepoznavanja koncepta zdravog starenja, kao važnog elementa zdravog života za svakog pojedinca, zajednicu i čitavo društvo.

“Crveni krst u Zaječaru je tokom cele godine uložio napore u sprovođenju aktivnosti koje su okrenute podršci i pomoći starijima – materijalne pomoći, novčane pomoći za korisnike narodne kuhinje. Sve te aktivnosti su sprovedene sa Crvenim krstom Srbije. Ova fokus grupa je aktivnost koju zajedno sprovodimo. Ovo je druga, pošto je prva bila 15. juna, a sa nama su eksperti Crvenog krsta Srbije iz ove oblasti, koji ovakve aktivnosti sprovode širom Srbije”, istakao je Vladan Marković, sekretar Crvenog krsta u Zaječaru za Danas.

U zaječarskom Crvenom krstu održana diskusija “Zdravo starenje i međugeneracijska solidarnost u borbi protiv nasilja nad starijima” 2
Foto: M.S. / Danas

Prema njegovim rečima, ove fokus grupe su način da se društvu pokaže kako svi građani i na koji način treba da pruže podršku starijim sugrađanima.

Danas je fokus grupi prisustvovalo 12 osoba starijih od 65 godina.

Grupna diskusija se organizuje u okviru projekta „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji’’ (EU SHAI) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNFPA).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari