U Zaječaru obeležen Svetski dan borbe protiv raka 1Foto: M.S.

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru obeležio je Svetski dan borbe protiv raka, deljenjem zdravstveno-promotivnog materijala i savetovanjem građana.

Danas na Trgu oslobođenja u Zaječaru, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, ZZJZ „Timok“ u Zaječaru organizovao je javnu manifestaciju, na kojoj je građanima podeljen zdravstveno-promotivni materijal i gde su dobili korisne savete protiv ove opake bolesti.

Šef Odseka za promociju zdravlja ZZJZ “Timok” u Zaječaru Ivana Jordanov Miletić istakla je da svake godine 4. februara obeležava se ovaj dan.

„Cilj je podizanje svesti o bolesti raka, kao i ranoj prevenciji, dijagnostici i lečenju. Apelujemo na sve građane da odvoje 10 minuta i urade preventivni pregled i da se posvete zdravim stilovima života“, kazala je ona.

Ona je kazala da su danas podelili promotivni materijal i da su razgovarali sa građanima o ovoj bolesti. Takođe, ona je istakla da muškarci najčešće oboljevaju od karcinoma pluća, dok kod žena najčešći je karcinom dojke.

Na pitanje novinara Danasa, da li postoji statistika koliko je građana u poslednjih godinu dana obolelo od karcinoma u Zaječaru i na teritoriji Timočke krajine, kazali su da trenutno nemaju podatke, ali da će prilikom akcije u martu, koji je mesec borbe protiv ove opake bolesti, dostaviti tražene podatke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari