U zrenjaninskoj bolnici produžen skrining aneurizme abdominalne aorte 1Foto: Miroslava Pudar

Besplatan skrining aneurizme abdominalne aorte, u okviru pilot programa, trajaće i narednih mesec dana.

Već više od dva meseca u zrenjaninskoj Opštoj bolnici “Dr Đorđe Joanović” traju besplatni pregledi, odnosno skrining aneurizme abdominalne aorte i dosada je pregledano oko 120 pacijenata.

Kako je za reprezentativan uzorak potrebno da se pregleda bar još isto toliko pacijenata, u bolnici su odlučili da preglede produže za još mesec dana.

– Potrebno je bar 250 pregledanih pacijenata, kako bismo onda na osnovu dobijenih nalaza, mogli da uvedemo program redovnog skrininga za ovo oboljenje. Na preglede se mogu javiti pušači stariji od 65 godina, muškarci i žene, jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje, kaže dr Vanja Kunkin, pomoćnik direktora zrenjaninske bolnice.

Dr Kunkin je pozvao Zrenjanince da se jave na pregled, koji je besplatan, a to mogu učiniti zakazivanjem na telefon 023/513-328, svakog radnog dana od 8 do 12 časova. Pregledi se obavljaju  na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice Zrenjanin.

Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob (preko 65 godina), oboljenje je češće kod muškaraca ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika.

Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje starenjem. Aorta, kao krvni sud, postepeno raste i ne pravi nikakve simptome. Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je visoka, od 30 do 80 odsto, dok je kod planiranih operacija od 1 do 3 odsto.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari