U Zrenjaninu 100.894 upisana birača 1Foto: M.P.

U toku su završne pripreme za referendum, a na teritoriji grada Zrenjanina pravo glasa ima 100.894 punoletnih građana, saopštila je informativna služba grada Zrenjanina. 

Glasa se u nedelju, 16 januara, na 70 biračkih mesta koja se otvaraju u 7 i zatvaraju u 20 časova.

Svi građani upisani u birački spisak sa teritorije Grada Zrenjanina dobili su obaveštenje o održavanju referenduma i svom glasačkom mestu, ali na glasanje mogu izaći i ako nisu dobili obaveštenje, uz obavezan dokument kojim se potvrđuje identitet (lična karta, pasoš).

Provera upisa u Jedinstveni birački spisak građana, kao i posebnog biračkog spiska za nacionalne manjine, može se obaviti i putem linka datog na stranici grada Zrenjanina.

Na glasačkim mestima biće poštovane sve protivepidemijske mere koje su na snazi u Republici Srbiji.

Kako se navodi, na referendum se izlazi zbog potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije.

Građani se na referendumu izjašnjavaju o referendumskom pitanju: “Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” i na glasačkom listiću se izjašnjavaju zaokruživanjem reči “da” ili reči “ne”.

Ustav se menja u oblasti pravosuđa da bi se srpsko zakonodavstvo uskladilo sa evropskim u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji (EU), a promene se odnose na način izbora sudija i tužilaca kako bi se smanjio uticaj politike u ovom procesu.

Njih više neće birati Skupština Srbije, već Visoki savet sudstva (VSS) i Visoki savet tužilaca (VST).

Ovoga puta za uspeh referenduma nije potreban cenzus izašlih od 50 odsto građana, plus jedan, već će se odluka doneti većinom glasova izašlih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari