U Zrenjaninu debata "Podeljeno društvo u Srbiji" 1Foto: M.P / Danas

Da li je Srbija duboko podeljeno društvo, kako se često može čuti na javnoj sceni i kako se prevazilaze podele, tema je debate „Podeljeno društvo u Srbiji, da li je moguć konsenzus oko najvažnijih pitanja?“ koja će biti održana u Zrenjaninu u organizaciji Građanskog preokreta.

Kako navode organizatori, ova tema je više puta pominjana tokom prethodnih debata u formi pitanja učesnika da li se bar oko nekih pitanja mogu saglasiti politički faktori, ali i najšira javnost, jer često deluje da su u Srbiji podele toliko velike i duboke da društvo i ne postoji kao jedinstveno, već kao rovovski podeljeno i trajno sukobljeno.

„Neophodno je pretresti da li su za postojeću situaciju prvenstveno zaslužne autoritarne, nedemokratske vlasti i zatvoreni, kontrolisani mediji ili je odgovornost na nama, građanima. Takođe, potrebno je razmotriti kako se prevazilaze podele i postoje li mehanizmi koji garantuju da u podeljenom društvu ne eskalira nasilje, nego da razlike budu prevaziđene poštovanjem demokratskih procedura“, navode u Građanskom preokretu.

Uvodničari debate su Branislav Ivin, politikolog i Saša Ljevar, istoričar.

Debata „Podeljeno društvo u Srbiji, da li je moguć konsenzus oko najvažnijih pitanja?“ se održava u sredu 7. juna, sa početkom u 20 časova u Klubu Zona, Sarajlijina 2A.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari