Zrenjaninci duguju 14,4 miliona dinara za grejanje

Ostavite komentar


  1. Ova materija o plaćanju daljinskog grejanja se godinama krije, tako da korisnici daljinskog grejanja plaćajući račune neshvataju da Toplane koriste falsifikovane račune u celoj Srbiji, sa kojim pored stvarne obaveze naplaćuju i REKET koji je dat kao FIKSNI trošak a koji služi za punjenje buđeta grada. Tako je i cenovnik JKP „gradska Toplana“ falsifikovan, što se može videti ako se potraže aktuelne cene sistema daljinskog grejanja na sajtu Toplane. Uvidom u cenovnik daću obrazloženje jer očigledno sredstva informisanja taj cenovnik koji je i načinjen kao rebus da se korisnici dovedu u zabludu, a ko ne plati fakturisani iznos, preti se sa prinudnom naplatom sa izvršiteljima a da se izbegne sudski postupak u kome Toplana treba da dokaže da je ispravno fakturisala.
    Svako zna ko se greje daljinskim grejanjem, da se zagrejana voda, koju toplana šalje i koja prolazi kroz radijatore odaje toplotu čime se zagrejava vazduh u stanu.
    Šta nije ispravno u ovoj naplati a što se Uredbom Vlade o ovoj naplati krije i ne objašnjava?
    Prvo, plaćanjem grejanja 12 meseci predstavlja AKONTACIONU KUPOVINU kwh i na kraju grejnog perioda mora se izvršiti obračun između kupljenih kwh (jer to Toplana prodaje a korisnik kupuje). Zašto je uveden fiksni deo cene? Razlog je što se „PAUŠALNOM „ naplatom bez prikaza očitanih stanja kalorimetra krilo da je iznos sa kojim se fakturisalo (a koji je trebao da bude dobijen množenjem ISKUSTVENE ili prosečne količine kwh koja se godišnje isporuči po m2 zagrevanog prostora u zgradi x prodajna cena za kwh.Krijući da se fakturiše godinama dvostruko veća količina kwh nego što se stvarno prosečno isporučuje, Vlada donosi Uredbu po kojoj se navodno prodajna cena deli na fiksne troškove, i varijabilne troškove (što ne postoji u Zakonu o zaštiti potrošača od 2011 god a koji menja tako što briše značenja, šta je PRODAJUNA CENA, JEDINIČNA CENA kwh i drugih roba,kao i jedinična cena usluge. Menja i ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU i proglašava da su sve naplate verodostojne a da sud nema pravo da to ispita.
    Na taj način su građani u potpunosti onemogućeni da zaštite svoj ekonomski interes već su potpuno izloženi pljački, bez zaštite institucija države. Tema je jako opširna zato ću dati objašnjenje cenovnika sa kojim se Toplana služi a koji građani očigledno ne razumeju, jer je dat u obliku rebusa.
    Cena kwh koja je data kao VARIJABILNI DEO je 5,16 RSD/kwh (mora se isticati sa PDV i tada iznosi 5,676 din/kwh. Sa tom cenom se množi isporučena količina kwh/m2 stana x površina stana, i to je ISPRAVNA OBAVEZA samo kada se toplotna energija isporučuje od Oktobra pa do Maja (sa 7 računa). Međutim da bi povećali i ugradili REKET data je i cena za FIKSNI DEO 29,76 RSD/m2 mesečno. Na godišnjem nivou to iznosi: 29,76 + 10%=32,736 din x 12 mes= 392,832 din/m2 god . Sa tim iznosom reketa naplaćuje se oni kwh koji nisu ni isoiručeni (i to je krađa), je tako korisnik plati još 392,832 din podeljeno sa 5,676 din/kwh =69,2093 kwh/m2 stana god . Sa tim iznosom stan od 60 m2 plati još 4.152,5581 kwh koji nije ni isporučen sa iznosom od 23.569,92 din. I to je REKET. Znači svi su platili REKET samo oni nesretnici koji to nisu jer sigurno i nemaju sredstva njima su uručene OPOMENE.

  2. Problem koji građani ne shvataju je, da je njima kao vlasnicima stana oduzeto pravo da prisustvuju očitavanju kalorimetra, koji će potpisati OTPREMNICU sa očitanim stanjem o isporučenoj energiji (kwh) zajedno sa radnikom Toplane, a Toplana kao prodavac dužna je da ispostavi RAČUN ZGRADI t.j. Skupštini vlasnika stanova, koja treba da izvrši podelu isporučenih kwh mesečno po ukupnoj stanbenoj površini. Dobijena količina kwh/m2 se množi sa površinom stana svakog korisnika i prodajnom cenom za kwh a dobijeni iznos svako uplaćuje direktno Toplani. Godinama se ovi podaci o isporučenoj toplotnoj energiji ne očitavaju i korisnici nemaju u dokumentaciji zgrade, pa nisu ni u mogućnosti da ulože reklamacije i tuže Toplanu za nezakonitu naplatu koja se decenijama vrši. Vlast svesna da bi izgubila spor zbog nezakonite naplate, uz pomoć Ustavnog suda prvo ukida pravo na KOLEKTIVNU TUŽBU, a zatim povlači sve predmete iz Suda, a IZVRŠITELJIMA daje praktično sudska ovlašćenja jer bez dokaza o ispravnim zaduženjima nemože se ni pokrenuti postupak prinudne naplate, što je sada slučaj. Zato je u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i
    uneto u Formalni legalitet Član 5.“ Pri odlučivanju o predlogu za izvršenje sud i javni izvršitelj vezani su izvršnom i verodostojnom ispravom“. Sud nije OVLAŠĆEN DA ISPITUJE ZAKONITOST I PRAVILNOST IZVRŠNE ISPRAVE“. Na taj način korisniku su oduzeta sva prava u dokazivanju nezakonitog zaduživanja.
    Cenovnik koji koristi JKP „Gradska Toplana“ je naplata „PO UTROŠKU“ a samo je cena kwh ispravna od 5,16 din ili sa PDV= 5,676 din/kwh, ostale dve cene su reket koji je nastao zbog dugogodišnje naplate PAUŠALNO sa VIŠESTRUKO većom količinom kwh u iznosu AKONTACIJE koja se fakturisala 12 meseci. Kada je Vlada videla da je prevara otkrivena ona za vreme premijera Ivice Dačića donosi 2012 god Uredbu da bi nezakonitu naplatu prikazala kao ispravnu (što je prevara korisnika). Da bi razumeli, Paušalna naplata je bila moguća samo sa ISKUSTVRNOM KOLIČINOM [kwh/m2 god ] ili sa količinom [kwh/kw godišnje] koja se mnošenjem sa prodajnom cenom za kwh daje [din/m2 god] ili druga cena [din/kw god] Ovo ću detaljnije objasniti. Po JUS Standardima, objekti građeni namenski za daljinsko grejanje , morali su da imaju fasadnu izolaciju i da ne troše godišnje više od 100 kwh/m2 stana. Količina i snaga grejnih tela je određena da iznosi 50 W/ m3. I to su energetičari koji projektuju grejanje morali da zadovolje. Tako je količina od 90-92 [kwh/m2 god] ili 664,12 kwh/kw god] instalisane snage grejnih tela (radijatora) bila ISKUSTVENA količina kwh (PROSEČNA) sa kojom se trebala formirati AKONTACIJA koja se primenjuje. Kako se godinama ovo krilo (i danas) naplaćivalo se višestruko više (u Beogradu čak 3,75 grejnih sezona godišnje). Donošenjem Uredbe Vlada ovu prevaru krije i ozakonjava nezakoniti način fakturisanja. Da bi razumeli obu drugu cenu u cenovniku JKP „Gradska toplana „u Zrenjaninu, od 212,57 RSD/kw koja treba da daje isti iznos nezakonitog reketa kao i cena 29,76 RSD/m2. Ako podelimo cenu 29,76 din/m2 sa cenom 212,57 din/kw dobija se koliko se kw računa da je instalisana snaga = 0,1400 kw/m2 . To znači da stan od 60 m2 ima instalisanu snagu od 8,4 kw. Tako na ovaj način (a koji se ne korusti u praksi) korisnik godišnje plaća reket od (8,40 kw x 212,57 din/kw x 12 mes ) x PDV=23.569,62 din. Što je isto kao i reket koji se plaća kao drugi skriveni porez na imovinu stana.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.